Photo 252210887 / Pollution © Pla2na | Dreamstime.com

Gordon Brown: Cele mai bogate state petroliere ar trebui să plătească o taxă climatică

Cele mai bogate state petroliere din lume ar trebui să plătească o taxă globală pentru a ajuta țările mai sărace să combată schimbările climatice, a declarat fostul premier al Marii Britanii Gordon Brown, citat de BBC.

El a spus că țări precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar și Norvegia au beneficiat anul trecut de un „bonus în stil loterie”, pe măsură ce prețul petrolului a crescut vertiginos.

Brown susține că o taxă de 25 de miliarde de dolari ar spori perspectivele unui acord privind un fond pentru climă pentru țările mai sărace.
Intervenția sa are loc înainte de summitul COP28 de la Dubai din noiembrie.

Luând cuvântul săptămâna trecută la Summitul privind ambiția climatică de la Națiunile Unite de la New York, secretarul general Antonio Guterres a avertizat că liderii mondiali nu reușesc „să facă față cu brio” în eforturile lor de reducere a emisiilor de carbon.

El a făcut apel la cei mai mari emițători din lume să convină asupra unui pact de solidaritate în domeniul climei pentru a reduce emisiile și a sprijini economiile emergente.

Brown a mai declarat că planul său ar preveni un blocaj și o potențială ruptură la COP28 în Emiratele Arabe Unite (EAU) – unul dintre cei mai bogați producători de petrol identificați.

El a subliniat că „petro-statele” au înregistrat „profituri aproape inimaginabile” de pe urma creșterii prețului petrolului din ultimii ani, cele mai bogate cinci state – printre care se numără și Kuweit – dublându-și veniturile din petrol în 2022.

Citând cifrele Asociației Internaționale a Energiei (AIE), el a spus că veniturile globale din petrol și gaze au crescut de la 1,5 mld. dolari înainte de pandemia Covidiu la un nivel fără precedent de 4 miliarde de dolari.

„Pentru a pune aceste cifre extraordinare în context, 4 miliarde de dolari reprezintă de 20 de ori întregul buget global de ajutor. Este un venit atât de mare încât depășește întregul PIB al Marii Britanii”, a spus el.

„Aceste state producătoare nu au făcut literalmente nimic pentru a câștiga acest câștig fără precedent. Reprezintă unul dintre cele mai mari transferuri de bogăție din toate timpurile de la națiunile sărace la cele bogate.”

Brown a adăugat că prețul ridicat al petrolului și gazelor a fost principalul factor care ar putea împinge încă 141 de milioane de oameni din întreaga lume în sărăcie extremă, ceea ce reprezintă intervalul superior al unei estimări dintr-un studiu științific realizat la începutul acestui an.

El a cerut ca cele mai bogate state petroliere să contribuie cu 3% din veniturile lor din exporturi – echivalentul unui total de 25 de miliarde de dolari (20,4 miliarde de lire sterline) în 2022, spunând că „este minimul pe care îl pot face”.
Fostul prim-ministru – trimis al ONU pentru educație globală și ambasador al Organizației Mondiale a Sănătății pentru finanțarea globală a sănătății – a declarat că „consecințele

Fostul prim-ministru – trimis al ONU pentru educație globală și ambasador al Organizației Mondiale a Sănătății pentru finanțarea globală a sănătății – a declarat că „consecințele unui astfel de gest măreț ar fi imense”. „Am oferi țărilor aflate în criză ceea ce a lipsit la ultimele summituri: speranță”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *