Companiile petroliere plătesc influenceri populari pentru a ”pompa” combustibil pe rețelele de socializare, ceea ce a stârnit reacții din partea unor fani preocupați de climă pentru că promovează în rândul tinerilor combustibilii fosili care încălzesc planeta, potrivit AFP.
Tinerele celebrități online, cunoscute pentru că postează pentru milioanele de urmăritori despre jocuri video, câini sau vacanțe, fac, de asemenea, o publicitate neașteptată pentru benzinării, recompense pentru combustibil și carduri de club.
AFP a găsit cazuri de astfel de spoturi în India, Mexic, Africa de Sud și Statele Unite care promovau mari companii petroliere precum BP, Chevron, ExxonMobil, Shell și TotalEnergies pe platforme precum Instagram, TikTok și Twitch.
„Vino cu mine să luăm niște gustări la benzinăria Shell a familiei mele”, spune un influencer TikTok, supranumit The Petrol Princess, care de obicei modelează peruci pentru cei 2,7 milioane de urmăritori ai săi.
Contul ei este etichetat ca fiind un „parteneriat plătit”, în conformitate cu regulile platformei.
Într-o investigație separată, DeSmog, un site de știri care relatează despre dezinformarea climatică, a declarat că a găsit peste 100 de influenceri care au promovat companiile de petrol și gaze – inclusiv o bunică filipineză care de obicei postează despre familia sa.
În căutare de „capital social”
Analiștii spun că firmele vizează tinerii pe rețelele de socializare pentru a-și consolida afacerile bazate pe petrol și gaze, chiar și în condițiile în care țările caută alternative mai puțin poluante pentru a limita încălzirea globală, care este cauzată în proporție covârșitoare de arderea combustibililor fosili.
„Mulți tineri sunt conștienți de urgența crizei climatice și nu văd cu ochi buni companiile producătoare de combustibili fosili”, care caută acum să „construiască capital social” cu astfel de audiențe, a declarat Melissa Aronczyk, profesor de comunicare și informare la Universitatea Rutgers.
Unele postări sponsorizate au primit o primire mixtă.
O jucătoare, care are 178.000 de urmăritori pentru contul ei @chica pe Instagram, a stârnit consternare cu o postare recentă care prezenta o nouă funcție sponsorizată de Shell în jocul video Fortnite.
„Înțeleg că trebuie să faci bani, dar a face publicitate unei companii de combustibili fosili în 2023 nu este calea”, a scris unul dintre urmăritorii ei.
AFP a găsit videoclipuri care promovau produse pentru gigantul petrolier american ExxonMobil, inclusiv unul realizat de o mamă însărcinată la o benzinărie care folosea programul de recompense al companiei și unul realizat de un influencer cu tematica unei nunți.
„ExxonMobil, la fel ca multe companii, lucrează cu influenceri pentru a educa consumatorii cu privire la toate beneficiile programului nostru de recompense pentru combustibil”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al companiei pentru relații cu presa, Lauren Kight, într-un e-mail.
Un purtător de cuvânt al Shell, care a cerut să nu fie numit, a declarat pentru AFP că a folosit publicitatea și social media pentru a-și promova produsele cu emisii reduse de carbon, dar a refuzat să ofere exemple. Nu a dorit să comenteze cu privire la parteneriatele plătite pentru produsele pe bază de benzină.
Într-o căutare a hashtag-urilor legate de combustibilul regenerabil Shell, AFP a găsit doar o mână de postări pe Instagram care promovează aplicația sa de încărcare a mașinilor electrice.
BP, Chevron și TotalEnergies nu au răspuns la solicitările de comentarii.
„Suspect din punct de vedere etic”
Duncan Meisel, director executiv al Clean Creatives, o campanie care încurajează profesioniștii din domeniul relațiilor publice și al publicității să renunțe la clienții care folosesc combustibili fosili, a declarat că o reclamă a unui influencer pentru combustibili fosili este „probabil mai puțin discutabilă decât una axată pe greenwashing” – în care companiile își exagerează eforturile în domeniul climei.
Dar el a considerat-o „mai suspectă din punct de vedere etic în alte privințe, deoarece încurajează o mai mare utilizare a unui produs care dăunează în mod activ oamenilor”.
El a spus că este greu de evaluat amploarea unei astfel de publicități din cauza etichetării inconsecvente.
Într-un singur instantaneu, o analiză publicată în 2021 de grupul de reflecție InfluenceMap a constatat că, într-un an, companiile petroliere au cheltuit 10 milioane de dolari pe reclame pe Facebook.
Instagram și TikTok cer utilizatorilor să eticheteze conținutul de marcă atunci când au fost plătiți sau au primit cadouri de la companie, alături de restricții privind publicitatea pentru produse periculoase. Acestea nu enumeră combustibilii fosili printre acestea.
Deși aprobările din partea unor personalități „terțe” reprezintă o tehnică de lungă durată în publicitate, Meisel și Aronczyk au declarat că încercarea firmelor producătoare de combustibili fosili de a curta influencerii s-ar putea întoarce împotriva lor.
„Am crescut cu ajutorul videoclipurilor tale pentru a te vedea cum te vinzi uneia dintre cele mai lipsite de etică și inumane companii (sic) existente”, a scris unul dintre cei câțiva urmăritori consternați unui alt jucător care a promovat combustibilul Shell într-un videoclip de pe Instagram.
„Atât de devastator… Nu se poate să ai nevoie atât de mult de bani”.
Niciunul dintre influencerii menționați în această poveste nu a răspuns la solicitările de a comenta.
„Influencerii care colaborează cu companii de combustibili fosili ar trebui să se aștepte ca reputația lor să fie afectată”, a declarat Meisel.
„Companiile de combustibili fosili sunt cei mai mari poluatori din lume, profund antipatizați de tineri – și pentru oricine vede aceste videoclipuri, butonul unfollow nu este niciodată departe.”