Nana Akufo-Addo, președintele Republicii Ghana, a lansat noul Plan de tranziție energetică și de investiții al țării în cadrul unui eveniment al Inițiativei globale de afaceri din Africa, desfășurat la New York, scrie ESG News.
Planul marchează angajamentul Ghanei de a lupta împotriva schimbărilor climatice și de a promova dezvoltarea economică deopotrivă. Acesta detaliază o cale credibilă pentru modul în care Ghana poate atinge un nivel net zero al emisiilor de carbon legate de energie până în 2060, prin implementarea de soluții cu emisii reduse de carbon în sectoarele cheie ale economiei sale, inclusiv în sectoarele petrolului și gazelor, industriei, transporturilor, gătitului și energiei.
Guvernul ghanez intenționează să utilizeze planul ca principal instrument pentru a atrage comunitatea internațională și investitorii în vederea obținerii de sprijin pentru tranziția sa energetică. Toate măsurile prezentate în plan reprezintă o oportunitate de 550 de miliarde de dolari pentru comunitatea internațională de a investi în dezvoltarea durabilă în Ghanei. În cazul în care planul va fi realizat în totalitate, acesta ar genera 400.000 de locuri de muncă nete în economia țării.
„Acest plan de tranziție energetică și de investiții de pionierat trasează drumul pe care Ghana îl are de parcurs pentru a atinge emisii nete zero până în 2060, pe baza celor mai recente date și dovezi, asigurând că, pe măsură ce economia noastră prosperă, o face în armonie cu mediul înconjurător. Acest plan este o dovadă a dedicării noastre de a promova industriile ecologice, de a alimenta evoluția tehnologiilor de ultimă generație cu emisii reduse de carbon și de a propulsa națiunea noastră către o revoluție industrială durabilă, oferind în același timp oportunități egale de creștere pentru bărbați și femei”, a spus Nana Akufo-Addo, președintele Republicii Ghana.
Cadrul de tranziție energetică existent al țării stabilea anterior un obiectiv de zero net până în 2070, dar acest nou plan arată că Ghana și-a sporit ambiția și vizează zero net până în 2060.
În plan sunt propuse diverse schimbări sectoriale și tehnologii. Patru tehnologii principale de decarbonizare – sursele regenerabile, hidrogenul cu emisii reduse de dioxid de carbon, vehiculele electrice cu baterii și sobele de gătit nepoluante – ar acoperi peste 90 % din reducerile vizate până în 2060.
În lipsa planului, în cadrul unui scenariu de menținere a situației actuale, se așteaptă ca emisiile din Ghana să crească de la 28 Mt CO2e în 2021 la peste 140 Mt în 2050, cea mai mare parte a creșterii emisiilor provenind din transporturi, determinată de creșterea populației, de creșterea PIB-ului pe cap de locuitor și de deținerea de vehicule.
Prin punerea în aplicare a acestui plan, Ghana și partenerii săi pot, în schimb, să aducă emisiile de dioxid de carbon legate de sectorul energetic al țării la zero, demonstrând în același timp că acțiunile de combatere a schimbărilor climatice nu trebuie să se desfășoare în detrimentul dezvoltării economice.
„Angajamentul Ghanei față de o tranziție energetică corectă și echitabilă s-a tradus printr-un plan ambițios, care susține soluții cu emisii reduse de carbon și eficiente din punct de vedere energetic în întregul sistem energetic din Ghana. Aceste soluții reprezintă o oportunitate extraordinară pentru partenerii și investitorii din întreaga lume de a contribui la acțiunile climatice și la dezvoltarea durabilă în Ghana”, a declarat Damilola Ogunbiyi, director general și reprezentant special al Secretarului General al ONU pentru energie durabilă pentru toți și copreședinte al UN-Energy.
Documentul a fost elaborat de guvernul Ghanei cu sprijinul tehnic al programului „Energie durabilă pentru toți” (SEforALL).