Germania va suplimenta cu aproximativ 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari) un fond destinat finanțării măsurilor de protecție a climei și a investițiilor în producția de semiconductori, astfel că suma totală alocată se ridică la peste 200 de miliarde de euro, potrivit unor persoane familiare cu acest plan, scrie ESG News, care citează Bloomberg.
Cancelarul Olaf Scholz și cabinetul său vor aproba miercuri banii suplimentari pentru perioada până în 2027, înainte ca planul să fie trimis Parlamentului pentru ratificare, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie identificate, discutând despre informații confidențiale.
Purtătorii de cuvânt ai ministerelor de Finanțe și al Economiei au refuzat să comenteze detaliile planului, spunând că acesta este încă în discuție.
Cea mai mare parte a banilor din așa-numitul Fond pentru climă și transformare, care este supravegheat de ministrul Economiei, Robert Habeck de la Verzi, și nu face parte din bugetul federal obișnuit, este destinată măsurilor de protecție a climei.
Printre acestea se numără renovarea durabilă a clădirilor, subvenții pentru înlocuirea sistemelor de încălzire pe bază de combustibili fosili și o extindere a infrastructurii germane de hidrogen.
Stimularea investițiilor face parte dintr-o tendință mai largă a guvernelor europene de a accelera procesul de reducere a emisiilor nocive pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor ambițioase ale continentului în materie de climă.
Coaliția de guvernare a lui Scholz a canalizat, de asemenea, aproximativ 20 de miliarde de euro pentru a ajuta la atragerea producătorilor de semiconductori în Germania. O parte din bani vor fi redirecționați către construcția rețelei feroviare, a declarat una dintre persoane.
Fondul îi permite efectiv lui Habeck să continue investițiile în tranziția ecologică a Germaniei, permițându-i în același timp ministrului de finanțe Christian Lindner – un șoim fiscal din partea Partidului Liber-Democrat, favorabil mediului de afaceri – să restabilească o limită constituțională privind noile împrumuturi nete.
Mecanismul este finanțat din rezervele și veniturile proprii. Aproximativ 60 de miliarde de euro au fost deturnate în acest fond de la ajutorul destinat inițial pentru a face față impactului pandemiei Covid-19, o măsură care a fost contestată de parlamentarii opoziției la instanța supremă din Germania.
Veniturile fondului provin din încasările obținute din comercializarea emisiilor europene și din prețul carbonului din Germania. Guvernul a fost de acord să majoreze această taxă la 40 de euro pe tonă la începutul anului viitor, de la 30 de euro în prezent, potrivit oamenilor.
Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung a relatat săptămâna trecută că guvernul intenționează să crească suma de numerar din fond la „puțin sub” 200 de miliarde de euro.