Photo 24609873 © Charlieaja | Dreamstime.com

Germania aprobă un plan de investiții verzi de 58 mld. euro pentru 2024

Cabinetul german a convenit miercuri să aloce 57,6 miliarde de euro (63,2 miliarde de dolari) pentru investiții ecologice anul viitor, cu 60,2% mai mult decât obiectivul pentru 2023, a anunțat Ministerul de Finanțe, în timp ce Berlinul își mărește subvențiile pentru a ajuta țara să devină net zero până în 2045, potrivit Reuters.

Cea mai mare parte a Fondului pentru climă și transformare de anul viitor va merge către sectorul construcțiilor din Germania, cu 18,9 miliarde de euro pentru subvenții pentru renovări și construcții noi în 2024, a precizat ministerul într-un comunicat.

Subvențiile pentru energia regenerabilă vor fi de aproximativ 12,6 miliarde de euro, în timp ce 4,7 miliarde de euro vor fi destinate extinderii infrastructurii de încărcare pentru e-mobilitate a țării.

Pentru a reduce dependența țării de importurile din China, Germania își propune să dezvolte capacitatea de producție locală pentru materii prime și tehnologii de transformare, cum ar fi componentele pentru energia solară, cu subvenții de 4,1 miliarde de euro anul viitor.

Sprijinirea producției de energie regenerabilă în Europa a devenit mai urgentă de când Statele Unite au introdus subvenții generoase prin Legea privind reducerea inflației, care ar putea atrage producătorii din Europa.

Subvenții în valoare de aproximativ 4 miliarde de euro vor fi acordate anul viitor pentru a sprijini producția de semiconductori, ca parte a unui pachet de sprijin de 20 de miliarde de euro pentru această industrie, inclusiv 5 miliarde de euro pentru TSMC din Taiwan, care va construi o fabrică în Saxonia.

„Punem bazele pentru ca viitoarele oportunități să poată apărea din decarbonizare și digitalizare”, a declarat ministrul de Finanțe, Christian Lindner, într-un comunicat.

Investițiile totale în Fondul pentru climă și transformare, un buget suplimentar pentru a impulsiona tranziția ecologică a economiei, denumit în germană KTF, se vor ridica la 212 miliarde de euro între 2024 și 2027, a adăugat ministerul.

Fondul va fi finanțat parțial din creșterea prețurilor naționale la CO2 și a veniturilor din comerțul european cu emisii, preconizate la 10,93 miliarde de euro și, respectiv, 8,19 miliarde de euro.

„Trebuie să procedăm cu un simț al proporțiilor atunci când se stabilește prețul CO2, mai ales având în vedere slăbiciunea actuală a creșterii economice”, a declarat Lindner.

Germania intenționează să majoreze prețul CO2 cu 10 euro, până la 40 de euro pe tonă în 2024, au declarat pentru Reuters două surse guvernamentale. Acest lucru ar duce la creșterea prețurilor la benzină și motorină cu aproximativ patru eurocenți pe litru, potrivit calculelor din industrie.

Operatorul feroviar Deutsche Bahn ar urma să primească aproximativ 24 de miliarde de euro de la guvern în următorii patru ani, din care 12,5 miliarde de euro ar urma să provină de la KTF.

Camera inferioară a parlamentului trebuie să discute planul, pe lângă proiectul de buget federal pentru 2024, în septembrie, iar o decizie finală privind planul financiar nu este așteptată înainte de decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *