Photo 66014676 © Pogonici | Dreamstime.com

George Jiglău, ORSE: Orașele mici susținute cât mai mult, pentru avea cu adevărat o tranziție justă în România

Orașele mici sunt mai puțin pregătite să facă față numeroaselor schimbări și provocări pe care le implică tranziția energetică. De aceea, au nevoie să își crească gradul de pregătire și de adaptare pentru a parcurge acest proces, atrage atenția ORSE – Observatorul Român al Sărăciei Energetice, într-un comunicat de presă.

„Comunitățile din urbanul mic din România se confruntă cu provocări specifice care fac mai dificilă capacitatea lor de a parcurge acest proces al tranziției energetice. Orașele mici nu pot să navigheze tot drumul acesta singure. Veniturile lor la bugetul local, capacitatea de investiții și de atrage finanțări europene, puterea de a accesa proiecte și de a produce inițiative și soluții sunt reduse. În general, sunt localități cu economii destul de sărace, iar organizațiile din societatea civilă locală nu au de regulă forța necesară de a genera idei și de a se conecta cu orașe mai mari sau de peste granițe. De aceea, orașele mici nu trebuie să fie neglijate, ci susținute cât mai mult, pentru avea cu adevărat o tranziție justă în România”, a declarat George Jiglău, președintele Asociației Centrul pentru Studiul Democrației.  

În acest context, participanți din rândul administrației publice locale, al ONG-urilor, mediului economic și cel școlar, inclusiv reprezentanți ai consiliilor elevilor din patru localități vor face, în perioada 23-27 octombrie, o vizită de lucru în Norvegia, unul dintre liderii Europei în sustenabilitate, pentru schimb de bune practici.

Proiectul ENERTOWN se desfășoară în patru localități urbane din județul Cluj: Huedin, Gherla, Turda și Câmpia Turzii, cu obiectivul ca experiența obținută aici să fie transferată către alte localități din România.

De exemplu, se va urmări modul în care comunitățile locale norvegiene reușesc să constituie proiecte comune (la nivel de cartiere, vecinătăți etc.) pentru atragerea de finanțare și îmbunătățirea condițiilor de consum energetic în mediul rezidențial. Vor mai fi analizate felul în care construiesc comunitățile de energie, cum se dezvoltă capacitatea de a implementa noi tehnologii energetice, respectiv modul în care s-a operat tranziția de la resursele clasice de energie spre regenerabile. Nu în ultimul rând, se va analiza în ce măsură grupurile vulnerabile de consumatori sunt integrate în aceste comunități și ce soluții există pentru acestea.

Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) este un proiect inițiat de Centrul pentru Studiul Democrației, think-tank înființat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Știinţe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, unde funcționează ca centru de cercetare acreditat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *