orchard

Fructele dispar din livezile italiene din cauza vremii extreme, avertizează agricultorii

Șase din 10 pere au dispărut din livezile italiene în această vară, avertizează o asociație de fermieri, citată de Euronews. Vremea extremă decimează culturile din Italia, mai atrag atenția fermierii.

Asociația de fermieri Coldiretti pune această situație pe seama inundațiilor, a grindinei, a temperaturilor record și a atacurilor de insecte alogene.

În condițiile în care producția de pere din Italia a scăzut cu 63% față de anul trecut, oferta totală în Europa a scăzut cu 13%. Perele din Franța au fost, de asemenea, afectate, cu o scădere a recoltei de 23 de procente.

Recoltele de struguri, pepeni, caise, roșii și vinete din Italia au suferit, de asemenea, pierderi din cauza climei.

Ce alte produse au fost afectate de condițiile meteorologice extreme din Italia?
Cultivatorii de fructe din Italia nu sunt singurii afectați de „vremea biciuitoare” a țării.
Producția de grâu și de lapte a scăzut cu 10%, iar producția de struguri de vin cu 14% față de anul 2022, potrivit analizei Coldiretti.

Producția de miere s-a prăbușit cu un procent uriaș de 70%, deoarece albinele sunt prea „epuizate” de căldură pentru a poleniza plantele, spune asociația.

Fermierii profită de tehnologii precum dronele și sateliții pentru a economisi apă și a contracara efectele schimbărilor climatice, adaugă asociația.

Italia s-a confruntat cu o vară imprevizibilă
A fost un an dificil pentru Italia în ceea ce privește clima. În luna mai, Emilia-Romagna – o regiune importantă pentru cultivarea fructelor – a fost lovită de inundații devastatoare care au provocat moartea a 15 persoane.

După doi ani de secetă, ploile torențiale nu au contribuit prea mult la ameliorarea situației din cauza solului uscat și impermeabil.

Luna trecută, țara s-a apropiat de cel mai ridicat record de temperatură înregistrat vreodată, în timp ce valurile de căldură s-au abătut asupra Mediteranei și au provocat incendii mortale – inclusiv în Sicilia. Între timp, Lombardia, în nordul Italiei, a fost lovită de grindină de mărimea unei mingi de tenis.

Fenomenele extreme au fost exacerbate de schimbările climatice provocate de om, despre care oamenii de știință spun că fac ca astfel de fenomene să devină mai frecvente și mai extreme, precum și de fenomenul meteorologic El Niño.

Problemele de aprovizionare ar putea duce la penurie și la creșteri de prețuri în Europa
La începutul acestui an, cumpărătorii din Marea Britanie s-au confruntat cu rafturi goale de fructe și legume și cu prețuri exagerate după ce vremea neobișnuită a perturbat recoltele din Spania și Maroc. Costurile crescute ale energiei și birocrația Brexit au contribuit la lipsuri.

În iulie, aproape jumătate din Uniunea Europeană a fost expusă unor niveluri de alertă de secetă, alimentând și mai mult temerile privind producția și prețurile alimentelor.

Fructele și legumele – în special roșiile și produsele conexe, cum ar fi pizza și ketchup – au fost deosebit de afectate în Europa. Culturile cerealiere, cum ar fi grâul și orzul, au fost, de asemenea, grav afectate de un an de inundații, secetă și căldură, ceea ce a avut efecte asupra hranei pentru animale și a agriculturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *