Photo 148588542 © Hans Christiansson | Dreamstime.com

Fridays for Future: Grevele școlare ale Gretei au determinat o treime dintre cetățenii elvețieni să-și schimbe obiceiurile

Aproape o treime dintre elvețieni și-au schimbat obiceiurile zilnice ca urmare a grevelor climatice „Fridays for Future” ale Gretei Thunberg, potrivit unui nou studiu, citat de Euronews Green.

Luna trecută, mișcarea globală a tinerilor – în cadrul căreia elevii fac grevă pentru a cere măsuri în ceea ce privește schimbările climatice – și-a sărbătorit cea de-a cincea aniversare. Acum, un studiu realizat de Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne (EPFL) a analizat impactul mai larg al acestor greve asupra opțiunilor de mediu ale oamenilor.

Aproximativ 30% dintre locuitorii elvețieni intervievați au declarat că și-au modificat obiceiurile de transport, de cumpărare și de reciclare în urma protestelor.

Ce este „Fridays for Future”?
Greta Thunberg și-a început „greva școlară pentru climă” în vara anului 2018, chiulind de la școală pentru a cere acțiuni politice privind criza climatică.

Până în anul următor, a devenit o mișcare globală care a implicat aproximativ 4 milioane de studenți din 150 de țări. În iunie, Greta a absolvit liceul, marcând astfel sfârșitul zilelor de protest școlar. Dar moștenirea tinerei activiste continuă să trăiască, cu sute de greve programate în fiecare vineri în întreaga lume.

Ce impact au avut grevele școlare ale Gretei asupra cetățenilor elvețieni?
Pentru a examina impactul mai larg al grevelor pentru climatul școlar, cercetătorii EPFL au intervievat locuitorii elvețieni în urma protestelor din octombrie și noiembrie 2019.

Peste 1.200 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani, care nu au participat la greve, au răspuns la întrebări privind obiceiurile lor ecologice înainte și după proteste.

Rezultatele, publicate în această săptămână, arată că majoritatea participanților au privit cu ochi buni atât Greta, cât și Vinerea pentru viitor. Și, pentru 30% dintre ei, acest lucru s-a tradus prin acțiuni concrete.

„Constatările noastre au arătat că oamenii au devenit mai conștienți de modul în care comportamentul lor afectează mediul înconjurător și că sunt în curs schimbări semnificative la nivel individual”, spune Livia Fritz, cercetător și autorul principal al studiului.

Cum și-au schimbat locuitorii Elveției obiceiurile după grevele climatice din școli?
Respondenții au declarat că au făcut cele mai mari schimbări în trei domenii: transportul, obiceiurile de cumpărare și reciclarea.

Modificările în ceea ce privește obiceiurile de transport au inclus căutarea unor alternative la mersul cu mașina la serviciu, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta, și evitarea zborurilor cu avionul prin alegerea unor destinații de vacanță mai aproape de casă.

Participanții la sondaj au declarat, de asemenea, că au căutat produse locale și ecologice, că au mâncat mai multe mese vegetariene și că au depus un efort mai mare pentru a reduce deșeurile de plastic în urma protestelor climatice.

„Studiul nostru a constatat că acest tip de implicare civică prin acțiune colectivă poate avea un efect direct asupra societății, confirmând că astfel de acțiuni sunt justificate”, spune Livia.

„Am văzut, de asemenea, că schimbările făcute la nivel individual pot duce la o schimbare mai amplă a societății, cu condiția ca acestea să fie susținute în același timp de acțiuni politice.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *