Oamenii de știință de la Universitatea din Lorraine căutau metan în nord-estul Franței, când au descoperit în mod neașteptat un depozit mare de hidrogen natural la peste 1.000 de metri adâncime. Acest hidrogen este produs de apa subterană care reacționează cu minerale bogate în fier, divizând apa în hidrogen, putând să se reînnoiască aproape la nesfârșit, scrie The Guardian.
Hidrogenul a fost considerat de mult timp un combustibil minune care nu emite gaze cu efect de seră atunci când este utilizat și care ar putea contribui la înlocuirea combustibililor fosili. Dar există cel puțin un dezavantaj major pentru această idee, deoarece producția de hidrogen utilizează în mare parte combustibili fosili și, prin urmare, producerea de hidrogen curat din procesul de divizare a apei necesită surse regenerabile de energie electrică. Este nevoie de multă energie și este costisitoare.
Mai puțin cunoscute sunt depozitele de hidrogen natural îngropate în subteran. Depozite de hidrogen natural au mai fost găsite și înainte, iar în vestul statului Mali există deja un mic puț. Se crede că există zăcăminte mai mari în alte părți, cum ar fi SUA, Australia și unele țări europene.
Dar descoperirea din Franța ar putea fi cel mai mare depozit natural de gaz găsit vreodată, posibil 250 de milioane de tone de hidrogen, suficient pentru a satisface cererea globală actuală pentru mai mult de doi ani. Provocarea constă în modul de a transporta acest gaz acolo unde este nevoie de el.
Foto 193149078 © Leestat | Dreamstime.com