O coaliție de fonduri de investiții universitare a făcut apel la investitorii instituționali să se revolte împotriva consiliilor de administrație ale companiilor producătoare de combustibili fosili și a susținătorilor acestora, scrie The Guardian.
În timp ce Shell se pregătește pentru întâlnirea anuală a acționarilor săi din această săptămână, reprezentanții universităților Newcastle, Sussex, Bristol și Trinity College, Cambridge, au scris o scrisoare deschisă către industria de gestionare a activelor, îndemnând la „acțiuni îndrăznețe” pentru a opri noi proiecte de combustibili fosili.
Scrisoarea, consultată de The Guardian, le cere managerilor de active să voteze împotriva directorilor de companii care urmăresc sau susțin noi proiecte. De asemenea, aceasta le cere investitorilor să sprijine toate rezoluțiile acționarilor legate de climă, în special cele care solicită încetarea noilor proiecte de combustibili fosili.
Un purtător de cuvânt al Universității din Sussex a declarat: „Universitarii noștri au identificat noile proiecte de combustibili fosili ca fiind o amenințare cheie pentru atingerea obiectivelor climatice globale critice, inclusiv limitarea încălzirii globale la 1,5 grade. Managerii de active, care dețin investiții de mii de miliarde de dolari în numele clienților lor, au un rol esențial în a îndepărta economia mondială de combustibilii fosili.”
Cel mai recent apel la o revoltă împotriva industriei combustibililor fosili a apărut în timp ce Shell se pregătește pentru ceea ce se așteaptă să fie una dintre cele mai ostile adunări anuale de la Londra, după ce în ultimele săptămâni au avut loc proteste aprinse împotriva schimbărilor climatice care au perturbat AGA organizate de BP, Barclays și Drax.
Fonduri de investiții importante, consilieri de reprezentare și acționari activiști se pregătesc să ia la întrebări Shell pentru că nu a reușit să prezinte o strategie de afaceri care să se alinieze la acordul climatic de la Paris.
Președintele companiei, Sir Andrew Mackenzie, va trebui să facă față solicitărilor de înlăturare din consiliu din partea Church of England Pensions Board, a Forumului Fondurilor de Pensii ale Autorităților Locale din Marea Britanie și a Nest, cel mai mare administrator de pensii la locul de muncă din Marea Britanie.
Consilierii acționarilor de la PIRC și USS au recomandat, de asemenea, ca acționarii să voteze împotriva reînnoirii mandatului lui Mackenzie sau a altor membri ai consiliului de administrație, în semn de protest față de ceea ce ei consideră a fi un progres insuficient în ceea ce privește tranziția energetică.
Aceleași fonduri au sprijinit și o rezoluție activistă a acționarilor din partea grupului olandez de campanie pentru climă Follow This, care solicită companiilor petroliere să stabilească o strategie care să se alinieze la obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5C față de nivelurile din perioada preindustrială, consacrat în acordul de la Paris privind clima.
Pentru prima dată, Follow This a obținut sprijinul investitorilor care conduc cel mai mare grup de investitori din lume axat pe climă, Climate Action 100+, în angajamentul său față de Shell. Se așteaptă ca fondurile olandeze PGGM și MN să facă apel la investitorii din cadrul Climate Action 100+, care reprezintă 68 de miliarde de dolari (54,6 miliarde de lire sterline) în active, să voteze în favoarea rezoluției.