Photo 83537451 © Valiantsin Korznikau | Dreamstime.com

Fondul UE de intervenție în caz de dezastre, „solicitat la limită” de crizele alimentate de schimbările climatice

Solicitările de asistență de urgență din partea statelor membre UE au crescut cu 400% în ultimii doi ani. Comisia Europeană a avertizat că UE are nevoie urgentă de mai multe fonduri pentru a răspunde la crizele provocate de schimbările climatice, potrivit Euronews Green.

Rezerva sa de ajutor de urgență a fost epuizată atât în 2021, cât și în 2022, iar anul acesta s-au înmulțit catastrofele naturale.

Europa iese dintr-o nouă vară de vreme extremă și de impactul schimbărilor climatice.
Inundațiile devastatoare din Slovenia au ucis cel puțin șase persoane, Grecia a fost lovită de incendii de vegetație și furtuni mortale, în timp ce o secetă record a devastat fermele din Spania.

Cererile de ajutor sunt în creștere
Centrul de răspuns în situații de urgență al Uniunii Europene coordonează furnizarea de asistență pentru țările afectate de criză.

În 2018, centrul pentru dezastre a răspuns la 20 de cereri de ajutor. Până în 2022, acest număr a sărit la peste 230 de solicitări, iar cauza o reprezintă din ce în ce mai mult fenomenele meteorologice legate de climă.
Solicitările de asistență de urgență au crescut cu 400% în ultimii doi ani.
Numai în lunile iulie și august ale acestui an, centrul de răspuns de urgență a fost solicitat de 12 ori, ca răspuns la incendii, inundații și situații de urgență în Ucraina, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

Guvernele sunt reticente în a contribui cu mai mulți bani
Rezerva de solidaritate și de ajutor de urgență a UE, care ajută țările europene în caz de urgență, are un buget anual maxim de 1,2 miliarde de euro.

Comisia dorește să adauge 2,5 miliarde de euro în plus la această rezervă în perioada 2024-2027, în cadrul unei revizuiri în curs a bugetului pe șapte ani al UE.

Țările și legislatorii UE ar trebui să negocieze și să aprobe aceste sume suplimentare, dar există o reticență în rândul guvernelor de a contribui cu mai mulți bani.

„Mecanismul de protecție civică al UE, sistemul european de răspuns la dezastre, funcționează deja la nivel operațional deplin”, a declarat Lenarcic la o reuniune a Parlamentului European la Strasbourg.

„Resursele sunt solicitate la limită. În curând, s-ar putea să nu mai fim capabili să ajutăm atunci când este nevoie”, a spus el.

Este suficient bugetul actual pentru dezastre?
În contextul în care numărul dezastrelor este în creștere, Lenarcic a declarat că bugetul actual al UE este prea mic.

„Avem nevoie de mai multă consolidare financiară”, a declarat Lenarcic, adăugând că sunt necesare investiții mai mari și pentru a preveni dezastrele, de exemplu, prin gestionarea durabilă a pădurilor pentru a limita incendiile și a reduce emisiile de CO2 care provoacă schimbările climatice.

Deputatul grec Vangelis Meimarakis, membru al Parlamentului European (PE), a îndemnat UE să facă mai mult pentru a ajuta țările afectate de înrăutățirea fenomenelor meteorologice extreme.

„Toți eurodeputații greci vă solicită, indiferent de grupul lor politic, să realizați pași puternici pentru a ajuta”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *