Photo 114517510 © Amelienadeau | Dreamstime.com

Fauna şi flora, în declin în recifele de corali din Australia. Apa se încălzeşte și afectează peste 500 de specii

Creșterea temperaturii oceanelor reprezintă o „amenințare existențială”, cu efecte în lanț asupra ecosistemelor și a pescuitului comercial, spune o echipă de cercetători, potrivit The Guardian.

Populațiile a peste 500 de specii comune de pești, alge marine, corali și nevertebrate care trăiesc pe recifele din jurul Australiei au scăzut în ultimul deceniu, potrivit unui studiu.

Încălzirea globală a fost, probabil, principalul factor care a dus la scăderea numărului de specii, valurile de căldură marine și creșterea temperaturii oceanelor afectând speciile care trăiesc pe recifurile stâncoase și de corali.

Studiul, publicat în revista Nature, a monitorizat 1.057 de specii și a constatat că 57% dintre acestea au scăzut, iar aproape 300 au scăzut într-un ritm care le-ar putea califica drept specii amenințate.

Aproximativ 28% dintre speciile analizate au suferit scăderi de 30% sau mai mult în doar un deceniu, speciile care trăiesc în ape mai reci fiind deosebit de afectate.

Profesorul Graham Edgar, ecologist marin la Universitatea din Tasmania și autorul principal al studiului, a declarat că declinul a fost cel mai accentuat în recifele stâncoase dominate de alge din apele mai reci din sudul Australiei, cunoscute sub denumirea colectivă de Marele Recif Sudic.

Edgar a spus că există mult mai multe alte specii în ape care nu au fost monitorizate și care, de asemenea, este foarte probabil să fie în declin.

„Ne uităm cu adevărat doar la vârful icebergului aici. Speciile ar putea să dispară acum”, a spus el.

„Acest lucru este foarte îngrijorător pentru mine. Am înotat în sus și în jos numărând pești și alge marine timp de peste 30 de ani și am văzut la fața locului efectul încălzirii asupra sistemului.

Pierderea algelor a fost deosebit de importantă, a spus Edgar, deoarece acestea erau piatra de temelie în jurul căreia existau multe habitate în apele mai reci ale continentului.

Populațiile de pești mai mari au scăzut mai repede decât cei mai mici, a constatat studiul, probabil din cauza presiunii exercitate de pescuit care se adaugă la creșterea temperaturilor.

Aproximativ 35 de cercetători de la mai multe instituții s-au reunit pentru acest studiu, care s-a bazat pe datele existente de la Institutul Australian de Științe Marine, precum și pe monitorizarea efectuată de o armată de scafandri voluntari.

Au fost incluse doar speciile care au fost observate de suficiente ori pentru a genera analize.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *