Falimentul SVB pune sub semnul întrebării finanțarea din domeniul tehnologiei climei – Analiză Reuters

Timp de ani de zile, Silicon Valley Bank (SVB) a fost creditorul preferat al startup-urilor din domeniul tehnologiei climatice care căutau un sprijin special pentru companiile aflate la început de drum. După falimentul băncii, acestea s-ar putea confrunta cu costuri de finanțare mai mari, indiferent de locul în care vor alege următoarea bancă, scrie Reuters.

Falimentul SVB, cu o vechime de 40 de ani, a declanșat zile întregi de stres pentru o serie de firme de tehnologie, care s-au trezit în situația de a fi obligate să pregătească planuri de urgență pentru fonduri, deși unele s-au calmat după ce autoritățile americane au început să le asigure depozitele.

Pentru întreprinderile cu o misiune de mediu, marea întrebare care se pune acum este dacă cererea investitorilor de a aborda schimbările climatice va continua să le ajute să obțină condiții atractive de creditare sau dacă creditorii mai puțin prietenoși cu start-up-urile se vor dovedi parteneri dificili.

Începând din 2022, SVB s-a angajat să ofere finanțări de cel puțin 5 miliarde de dolari până în 2027 pentru a sprijini eforturile de sustenabilitate în industrii precum clădirile ecologice, energia regenerabilă și tehnologia apei – considerate piețe în creștere deoarece lumea se îndepărtează de combustibilii fosili.

Mai mulți directori de start-up-uri și finanțatorii lor de capital de risc, inclusiv Michael Sonnenfeldt, președintele MUUS Climate Partners, au declarat că prăbușirea băncii ar putea face ca termenii de împrumut să devină mai dificili pentru tânăra industrie.

Perioada de finanțare mai rece, care se manifestă deja sub forma creșterii ratelor dobânzilor, va fi deosebit de acută pentru companiile care doresc să cheltuiască masiv, de exemplu pentru construirea de infrastructură.

Evaluările acțiunilor s-ar putea deteriora între 5% și 50% în următorul an, a declarat Sonnenfelt, dar intervalul larg reflectă incertitudinea situației: „Nu știm cât de rău va fi, dar nu va fi bine”, a spus el.

În ciuda faptului că prăbușirea SVB a doborât și alte bănci la nivel mondial, în special a creditorului european Credit Suisse, Mark Carney, emisarul ONU pentru climă, a declarat că nici el nu se așteaptă la un impact „semnificativ” asupra finanțării tehnologiei de combatere a schimbărilor climatice.

Cu toate acestea, firma de finanțare Elantra a declarat că se așteaptă ca provocările din sectorul bancar să determine creditorii de capital de risc să se concentreze mai mult pe firmele de calitate care se pot extinde și pot fi eficiente din punct de vedere al capitalului.

„Cel puțin, acest lucru va duce la o înăsprire continuă a investițiilor și la reducerea arderii (de numerar) a companiilor lor de portofoliu”, a declarat într-o notă.

Mona Dajani, parteneră la firma de avocatură Shearman & Sterling, a declarat că majoritatea clienților săi din domeniul energiei curate sunt fie implicați în SVB, fie se confruntă cu un alt impact al problemelor acesteia. SVB „și-a dezvoltat o reputație ca fiind foarte prietenoasă cu energia curată… erau mai dispuși să subscrie riscuri”, a spus ea.

În timp ce băncile rivale se vor confrunta acum cu condiții mai dure pentru sectoarele de energie curată mai mici și mai puțin intensive în capital, cum ar fi proiectele solare rezidențiale sau comunitare, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *