Aproximativ 400 de oameni de știință și experţi în climă au semnat luni o scrisoare în sprijinul unei propuneri guvernamentale americane prin care se intenţionează triplarea costului social al carbonului, un indicator cheie utilizat pentru cuantificarea daunelor cauzate de emisiile de CO2, transmite marţi AFP.
În prezent, costul unei tone suplimentare de CO2 eliberat în atmosferă este estimat la 51 de dolari de către administraţia americană. O propunere a Agenţiei americane pentru Protecţia Mediului (EPA) are în vedere creşterea acestuia la 190 de dolari americani.
Cifra în cauză este costul social al carbonului și reprezintă valoarea în dolari a daunelor cauzate de schimbările climatice care pot fi atribuite unei tone metrice de dioxid de carbon.
Este o modalitate de a evalua consecințele negative ale emisiilor de CO2 asupra economiei, forței de muncă și sănătății, calculată ca diferență între costul reducerii acestor emisii și daunele prevenite prin aceste reduceri.
„Aşteptăm cu nerăbdare ca aceste estimări mai robuste să fie finalizate fără întârziere, astfel încât să poată fi încorporate în procesele decizionale ale agenţiilor federale”, au subliniat experţii în scrisoarea lor, menţionând că acest cost este cu siguranţă încă subestimat.
Costul social al carbonului face posibilă o mai bună orientare a deciziilor politice în lupta împotriva schimbărilor climatice, permiţând compararea beneficiilor derivate din anumite măsuri (standarde pentru centrale electrice şi altele), în raport cu cheltuielile suportate. Experţii în climă sunt de acord asupra importanţei acesteia pentru încurajarea scăderii emisiilor de gaze cu efect de seră.
Sunt luate în calcul pagubele cauzate proprietăţilor (spre exemplu, caselor şi infrastructurilor în faţa unor inundaţii sau incendii mai frecvente şi altele) sau sănătăţii populaţiilor, dar şi de pierderile economice, în special în sectorul agricol, sau de schimbările cauzate sistemului energetic.
Președintele american Joe Biden, la scurt timp după ce și-a preluat mandatul în ianuarie 2021, a readus cifra costului social al carbonului la nivelul din epoca Obama, după ce administrația Trump o redusese la o singură cifră.
EPA a publicat la sfârşitul anului trecut un raport preliminar care conţine revizuirea la 190 de dolari americani. Totodată, acesta a reevaluat costul social al metanului.
Raportul a fost supus unei perioade de dezbateri publice, care s-a încheiat luni. Calendarul unei potenţiale adoptări viitoare rămâne incert.
Scrisoarea a fost trimisă luni de Union of Concerned Scientists (UCS), o organizaţie nonprofit cu sediul în SUA. Printre semnatari se numără în special oamenii de ştiinţă Michael Mann (profesor în cadrul departamentului de ştiinţe ale mediului de la Universitatea din Pennsylvania), Andrea Dutton (Universitatea din Wisconsin-Madison), Don Wuebbles (Universitatea din Illinois), dar şi economişti (Linda Bilmes, Eric Maskin, Gary Yohe şi alţii).
În septembrie 2022, experţii au publicat în jurnalul ştiinţific Nature un studiu care estimează preţul social al carbonului la 185 de dolari americani.