Într-un nou sondaj publicat de firma globală de servicii profesionale EY, ESG a ajuns în fruntea listei de priorități de investiții pe termen lung pentru directorii financiari, fiind în același timp, în mod paradoxal, identificat ca fiind cel mai probabil domeniul în care se vor face reduceri bugetare pe termen scurt, în timp ce firmele încearcă să stimuleze rezultatele pe termen scurt, potrivit ESG Today.
Pentru realizarea studiului, EY a comandat un sondaj realizat de FT-Longitude în rândul a 1.000 de directori financiari și lideri financiari seniori din 21 de țări și 13 segmente industriale, de la companii cu venituri mai mari de 1 miliard de dolari.
Rugați să identifice cele mai importante 3 priorități de investiții pe termen lung în următorii trei ani, ESG a apărut ca fiind prima opțiune, selectată de 43% dintre respondenți, urmată de tehnologie și inovare digitală și de rezistența lanțului de aprovizionare. „Sustenabilitatea” a fost, de asemenea, raportată ca o prioritate de top 3 pentru transformarea funcției financiare a organizațiilor în următorii 3 ani, „transformarea tehnologică” și „analiza avansată a datelor” ocupând primele 2 locuri.
Cu toate acestea, raportul a mai relevat că 50% dintre liderii financiari au declarat că îndeplinesc obiectivele de câștig pe termen scurt prin reducerea finanțării în domeniile identificate ca priorități pe termen lung, ESG fiind în fruntea listei, 37% dintre aceștia planificând o reducere sau o pauză pe termen scurt a cheltuielilor în domeniul ESG, urmată de tehnologie și inovație digitală, precum și de talente și cultură, cu 34% fiecare.
Nevoia de a crea valoare pe termen lung, în timp ce se confruntă cu presiunea de a reduce domeniile de investiții prioritare, a fost unul dintre paradoxurile cu care se confruntă directorii financiari identificate în raport și o zonă de tensiune cheie raportată de liderii financiari. Două treimi dintre respondenți au declarat că au existat dezacorduri în cadrul echipelor lor de conducere cu privire la echilibrul dintre prioritățile pe termen scurt și cele pe termen lung.
Această tensiune pare a fi cea mai semnificativă pentru ESG, provocarea numărul unu – identificată de 32% dintre respondenți – raportată în acest domeniu fiind „diferențele semnificative de opinie în cadrul echipei noastre de conducere cu privire la modul de echilibrare a performanței financiare pe termen scurt cu investițiile pe termen lung în prioritățile de sustenabilitate”.
Potrivit EY, impactul dezechilibrului dintre prioritățile pe termen scurt și cele pe termen lung se potrivește cu rezultatele unui alt studiu recent, EY 2022 Global Corporate Reporting and Institutional Investor Survey, în care 80% dintre investitori au declarat că „prea multe companii nu reușesc să articuleze în mod corespunzător justificarea investițiilor pe termen lung în sustenabilitate”.
Noul sondaj EY a evidențiat rezultatele unei „cohorte mai îndrăznețe” de lideri financiari din cadrul respondenților la sondaj, care au raportat că au depus eforturi pentru a evolua semnificativ modul în care funcționează funcția financiară în organizațiile lor și au îmbrățișat digitalizarea și schimbarea culturii, precum și dezvoltarea următoarei generații de lideri financiari. În cadrul acestei cohorte, 51% au declarat că acordă prioritate investițiilor ESG pe termen lung, comparativ cu 42% dintre ceilalți respondenți, iar aproape jumătate (46%) au declarat că sunt „întru totul de acord” cu faptul că ESG și sustenabilitatea au sporit atenția acordată gestionării pe termen lung. Cu toate acestea, același grup a fost și mai probabil să raporteze o reducere sau o pauză a investițiilor pe termen scurt în schimbările climatice și ESG, cu 44%.
Myles Corson, EY Global și EY Americas Strategy and Markets Leader, Financial Accounting Advisory Services (FAAS), a declarat:
„Directorii financiari ar trebui să articuleze o strategie pentru valoare pe termen lung, stabilind în același timp obiective realizabile și implementând un management eficient al performanței. Transformarea funcției financiare va necesita probabil o schimbare culturală, încurajând noi mentalități și comportamente în cadrul echipei.”