Emisiile de gaze cu efect de seră din sectorul energetic al Franței au urcat în 2022 la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, deoarece întreruperile nucleare au forțat-o să folosească mai mult gaz pentru a menține lumina în timpul crizei energetice, potrivit Bloomberg.
Emisiile provenite din generarea de electricitate au crescut cu 16%, la 25 de milioane de tone de dioxid de carbon echivalent, a declarat joi, într-un raport, operatorul de rețea Reseau de Transport d’Electricite. Creșterea arată cum obiectivele ecologice ale țării s-au confruntat cu amenințări pe termen scurt din cauza întreținerii și reparațiilor la centralele nucleare.
„Emisiile de gaze cu efect de seră în producția de energie electrică au crescut, deși într-un mod rezonabil”, a declarat președintele RTE, Xavier Piechaczyk, în cadrul unei conferințe de presă. Franța s-a clasat pe locul al treilea în Europa la acest indicator, după Suedia și Finlanda, a precizat el.
Producția de energie atomică a Franței a scăzut la cel mai scăzut nivel din 1988, transformând țara într-un importator net de energie pentru prima dată în patru decenii și exacerbând criza energetică din Europa. Costurile energiei electrice, ale gazului și ale permiselor de carbon au crescut vertiginos pe întreg continentul vara trecută, dar s-au redus în ultimele luni, pe fondul unei ierni blânde și al faptului că Electricite de France SA a înregistrat unele progrese în ceea ce privește reparațiile reactoarelor.
„Suntem mai optimiști pentru iarna 2023-24 decât pentru iarna 2022-23” în ceea ce privește producția de energie electrică a Franței, a declarat Thomas Veyrenc, director executiv responsabil cu strategia la RTE. „Chiar dacă producția nucleară va rămâne scăzută, aceasta nu ar trebui să fie la fel de scăzută ca în 2022”.
Producția de energie electrică pe bază de gaz a Franței a urcat cu 34% anul trecut, în timp ce producția de energie solară și eoliană a crescut, de asemenea, deoarece țara a pus în funcțiune o cantitate record de noi capacități regenerabile.
Cu toate acestea, producția totală de electricitate a scăzut cu 15%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, producția nucleară scăzând cu aproape un sfert. Producția de energie hidroelectrică a scăzut cu 19%, ajungând la cel mai scăzut nivel din 1976 încoace, din cauza valurilor de căldură și a secetei.