Germania și-a redus anul trecut emisiile de gaze cu efect de seră cu 1,9%, datorită creșterii producției de energie electrică din surse regenerabile și a conservării energiei, a anunțat miercuri agenția de mediu din această țară, citată de Reuters.
Producția a scăzut la 746 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2) echivalent și a scăzut cu 40,4% față de nivelurile comparabile din 1990.
Cu toate acestea, rămâne cu mult peste ținta de 438 de milioane de tone pentru 2030 stabilită în legislația germană privind clima, conform datelor preliminare ale agenției de mediu UBA.
„Pentru a îndeplini obiectivele climatice până în 2030, trebuie să reducem emisiile cu 6% în fiecare an”, a declarat Dirk Messner, președintele UBA, care raportează Ministerului Mediului.
„Din 2010, nu am reușit nici măcar o scădere medie de 2% pe an”.
Raportul va urgenta planurile guvernului de a lua măsuri imediate pentru a crește capacitatea de energie verde, a declarat UBA.
Emisiile din industria de utilități au crescut cu 4,5%, ajungând la 256 de milioane de tone, dar au rămas sub plafonul de 257 de milioane de tone, a declarat UBA, menționând decizia de a utiliza cărbune foarte poluant pentru producerea de energie după ce Rusia a redus livrările de gaz.
Sectoarele transporturilor și construcțiilor nu și-au atins obiectivele.
Emisiile din sectorul transporturilor au crescut cu 0,7% până la 148 milioane de tone, cu 9 milioane de tone peste ținta pentru 2022, deoarece traficul rutier a crescut după ce pandemia de coronavirus s-a atenuat.
Emisiile din sectorul clădirilor au scăzut cu 5,3%, ajutate de vremea blândă și de conservarea energiei de către industrie și gospodării, dar, cu 112 milioane de tone, au depășit totuși obiectivul de 107 milioane.
Datele UBA vin înainte de datele oficiale ale Uniunii Europene pentru 2022 privind emisiile statelor membre, care informează piața certificatelor de carbon.