Furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica a anunţat că a finalizat achiziţia companiei de proiect Green Energy Consultancy & Investments, deţinută integral de Vlad-Mihai Ungureanu si Tudor-Nicolae Ungureanu, şi care dezvoltă proiectul fotovoltaic Vulturu, judeţul Vrancea cu o capacitate instalată de 9,75 MW (putere evacuabilă în reţea).
”Electrica a finalizat achiziţia companiei de proiect Green Energy Consultancy & Investments, deţinută integral de vânzători, care are ca obiect principal de activitate producţia de energie din surse fotovoltaice, prin intermediul proiectului Vulturu”, informează Electrica.
Green Energy Consultancy & Investments dezvoltă proiectul fotovoltaic „Vulturu”, cu o capacitate instalată de 12 MWp DC (putere peak la nivelul panourilor) şi 9,75 MW AC (putere evacuabilă în reţea), situat în zona comunei Vulturu, judeţul Vrancea.
Preţul final a fost determinat prin ajustarea preţului total estimat în funcţie de capacitatea de producţie autorizată, pe baza unei formule de calcul stabilite contractual.
“În linie cu obiectivele strategice asumate la nivelul Grupului Electrica, astăzi am încheiat o nouă etapă a proiectului fotovoltaic din zona comunei Vulturu, judetul Vrancea, care ne aduce mai aproape de dezideratul nostru din zona de producţie a energiei electrice. Considerăm că acest demers este cu atât mai important în contextul evoluţiei pieţei de energie şi ne dorim astfel să ne consolidăm în continuare poziţia în domeniul producţiei de energie electrică din surse regenerabile”, a declarat Alexandru Chiriţă, director general Electrica.
Tranzacţia se încadrează în strategia Grupului Electrica stabilită pentru perioada 2019-2023, în care se are în vedere şi extinderea pe lanţul valoric al energiei electrice, în special în zona de producţie a energiei electrice din surse regenerabile.
Electrica a informat piaţa de capital în data de 6 iulie 2022 asupra semnării contractului de vânzare-cumpărare a 100% din părţile sociale ale companiei Green Energy Consultancy & Investments.
Veniturile operaţionale ale Grupului Electrica, în primele nouă luni din 2022, au înregistrat o valoare de 10,22 miliarde lei, de două ori mai mari faţă de perioada similară a anului anterior, de 5,16 miliarde lei. Profitul net a crescut de şapte ori şi jumătate, în primele nouă luni din 2022, la 534 milioane lei, de la 72 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului anterior.
Grupul Electrica a distribuit, în primele 9 luni ale anului 2022, aproximativ 13,4 TWh (scădere cu 3,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021) către un număr de aproximativ 3,85 milioane de utilizatori. În primele nouă luni ale anului 2022, Grupul Electrica a furnizat pe piaţa cu amănuntul aproximativ 6,4 TWh (reducere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021) către un număr de aproximativ 3,51 milioane de locuri de consum.
Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai mari jucători din sectorul serviciilor energetice.
Grupul Electrica oferă servicii la aproximativ 3,85 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice.