Rata de colectare a deșeurilor electronice ajunge la 35% în România, în cele mai optimiste estimări, în condițiile în care media europeană este de 45,9% la nivelul anului 2020, arată, într-un comunicat de presă, Asociația Environ.
Cel mai des, românii reciclează mașini de spălat (70,67%), iar cel mai greu se despart de telefoanele mobile (11%).
În Europa, doar 55% din deșeurile electronice generate în prezent sunt colectate și raportate oficial. Totuși, Europa poate fi considerată un model deoarece alte părți ale lumii au rate de creștere a colectării mult mai lente, la nivel global, rata medie de colectare raportată fiind puțin peste 17%, potrivit monitorului global al Națiunilor Unite pentru deșeurile electronice. Ceea ce e îngrijorător în condițiile în care același raport arată că, în 2023, se vor produce la nivel mondial 8 kg de deșeuri electronice de persoană. Dacă se reciclează doar 17% din aceste deșeuri, rezultă că fiecărui locuitor al globului îi revin anual aproape 6,5 kilograme de deșeuri electronice aruncate în gropi de gunoi, arse, comercializate ilegal, tratate necorespunzător sau tezaurizate în gospodării.
Asociația ENVIRON este o organizație non-guvernamentală și non-profit înființată în anul 2007 și operează în prezent peste 4.000 de puncte de colectare la nivel național. În cei 16 ani de activitate a colectat peste 170.000 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE).