Situația din Derna, orașul port din Libia în care două baraje s-au rupt în weekend, a fost descrisă ca fiind „dezastruoasă dincolo de orice înțelegere”, în timp ce Crucea Roșie și oficialii locali au declarat că cel puțin 10.000 de persoane sunt dispărute în urma inundațiilor devastatoare, potrivit The Guardian.
Bilanțul confirmat al victimelor a depășit 5.300 de morți, a declarat marți seara târziu Mohammed Abu-Lamousha, un purtător de cuvânt al administrației care controlează estul Libiei, pentru o agenție de presă de stat. Tariq al-Kharraz, un alt reprezentant al administrației din estul țării, a declarat că întregi cartiere au fost luate de ape, iar multe trupuri au fost luate de ape.
Sute de cadavre au fost îngrămădite în cimitire, puțini supraviețuitori fiind capabili să le identifice, potrivit lui Kharraz, care a declarat că se așteaptă ca numărul morților să depășească 10.000 de persoane – o cifră citată și de Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.
Rami Elshaheibi, ofițerul național de comunicare al Organizației Mondiale a Sănătății din Libia, a declarat că situația din Derna este „dezastruoasă dincolo de orice înțelegere”.
Hichem Chkiouat, ministrul aviației civile, a declarat că mulți dintre morți au rămas acolo unde i-a lăsat apa: „Cadavrele zac peste tot – în mare, în văi, sub clădiri”, a declarat Chkiouat pentru Reuters prin telefon, după o vizită în oraș. „Nu exagerez când spun că 25% din oraș a dispărut. Multe, multe clădiri s-au prăbușit”.
Imaginile video care circulă pe rețelele de socializare arată oameni implorând ajutor și țipând în timp ce apa noroioasă le înghițea casele. Alte înregistrări video au surprins torenți care au măturat mașinile de pe străzi, care s-au transformat în râuri.
Sondos Shuwaib, o bloggeriță locală, a declarat că se afla în casa ei când, dintr-o dată, s-a trezit smulsă de apele inundațiilor. Într-o relatare sfâșietoare a dezastrului postată online, ea a descris faptul că a văzut copii și bebeluși prinși de curent. „Erau cadavre lângă mine, și cadavre deasupra mea, și cadavre sub mine”, a scris ea.
Shuwaib a ajuns în cele din urmă în ape puțin adânci și a fost dusă la spital. „Nu sunt capabilă să înțeleg ce s-a întâmplat”, a scris ea. „Uneori îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că am supraviețuit – dar când îmi amintesc că familia mea lipsește… îmi doresc să fi murit împreună cu ei.”
Consiliul Norvegian pentru Refugiați a declarat că zeci de mii de persoane au fost strămutate fără nicio perspectivă de a se întoarce acasă.
„Echipa noastră din Libia raportează o situație dezastruoasă pentru unele dintre cele mai sărace comunități de pe coasta de nord. Sate întregi au fost copleșite de inundații, iar numărul morților continuă să crească”, a declarat aceasta.
Cetățenii disperați făceau apel pe rețelele de socializare pentru informații despre rudele dispărute. Mulți erau furioși pe ritmul lent al eforturilor de ajutorare și pe faptul că autoritățile locale nu au avertizat că barajele riscă să se rupă.
Inginerii au emis anterior avertismente generalizate cu privire la riscul de rupere a barajelor și la necesitatea urgentă de a consolida apărarea acestora.
Anas El-Gomati, fondatorul grupului de reflecție Sadeq, cu sediul în Libia, a declarat că ar fi necesară o anchetă politică. „Africa de Nord nu este imună la schimbările climatice, dar este vorba și de corupție și incompetență. În Maroc, poate că aveai secunde sau minute când se mișcau plăcile tectonice, dar aici, în Libia, a existat o mulțime de avertismente cu privire la acest uragan… și totuși nu a existat nicio evacuare a orașului Derna – iar acum un sfert din populația orașului se află sub apă.”
Un raport din 2022 publicat într-o revistă academică avertizase că, dacă o inundație echivalentă cu cea din 1959 s-ar repeta, ar fi „probabil să provoace prăbușirea unuia dintre cele două baraje, ceea ce ar face ca locuitorii din vale și orașul Derna să fie vulnerabili din cauza riscului ridicat de inundații”.
Libia, țară bogată în petrol, a fost zguduită de lupte politice interne, corupție și interferențe externe de la revolta din 2011 care a dus la răsturnarea și apoi la moartea conducătorului de lungă durată Muammar Gaddafi. Încercările, care datează de un deceniu, de a forma un guvern unificat funcțional au eșuat, iar în schimb, două guverne rivale susținute de propriile miliții au sediul la Tripoli, în vest, și la Tobruk, în est.
Investițiile în drumuri și servicii publice au scăzut, iar reglementările privind construcțiile private au fost minime.
Derna a fost controlată timp de mai mulți ani de grupări militante islamiste până când a fost capturată în 2019 de generalul Khalifa Haftar, domnul războiului care conduce o armată în est.
De atunci, guvernul din est a fost suspicios față de oraș și i-a marginalizat pe locuitorii săi, a declarat Jalel Harchaoui, cercetător asociat la Royal United Services Institute pentru studii de apărare și securitate.
Un avion de aprovizionare medicală de urgență care transporta 14 tone de provizii, medicamente, echipamente, saci mortuari și 87 de membri ai personalului medical și paramedic se îndrepta spre Benghazi pentru a sprijini zonele afectate de inundații, a declarat marți șeful guvernului de uniune națională de la Tripoli, Abdul Hamid Dbeibeh.
Imaginile video care circulă pe rețelele de socializare arată oameni care imploră ajutor și țipă în timp ce apa noroioasă le înghite casele. Alte înregistrări video au surprins torenți care au măturat mașinile de pe străzi, care s-au transformat în râuri.
Inundațiile provocate de furtuna Daniel au dus la o întrerupere totală a comunicațiilor și au tăiat accesul la internet în Derna. Cartiere întregi de pe malul unui râu umflat au fost devastate și distruse de ape.
Un purtător de cuvânt al Autorității Libiene pentru Situații de Urgență, Osama Ali, a declarat: „Toată apa s-a îndreptat spre o zonă din apropierea Dernei, care este o zonă de coastă muntoasă… Casele din văile care se aflau pe linia de inundație au fost măturate de curenții puternici de apă noroioasă care au transportat vehicule și resturi.”
El a adăugat: „Condițiile meteorologice nu au fost bine studiate, nivelul apei mării, precipitațiile și viteza vântului, și nu a existat nicio evacuare a familiilor care ar putea fi în calea furtunii și în văi.”
Au existat rapoarte contradictorii cu privire la faptul dacă au fost făcute cereri de evacuare a orașului în weekend și, dacă da, de ce a fost respins planul.