În timp ce companiile din industria alimentară încearcă să reducă deșeurile de ambalaje, unul dintre cele mai greu de prezis lucruri este modul în care vor reacționa consumatorii, scrie Bloomberg.
În Marea Britanie, lanțul de supermarketuri J Sainsbury se confruntă cu un val de critici împotriva noului său ambalaj pentru carnea tocată de vită, conceput pentru a fi mai ecologic prin utilizarea a 55% mai puțin plastic. Cumpărătorii au acordat cărnii tocate de vită mai puțin de două stele din cinci – în peste 300 de recenzii.
„Când am încercat să o prăjesc, era doar o bucată mare de terci, a durat o veșnicie să o desfac în tigaie”, arată o recenzie a unui client, comparând-o cu carnea de câine.
Ambalajele mai ecologice sunt un lucru pe care guvernele încearcă să îl promoveze și pe care consumatorii susțin în general. Un sondaj McKinsey din 2020 privind sentimentul consumatorilor din SUA a constatat că peste 60% dintre oameni au declarat că ar plăti mai mult pentru ambalaje durabile. Cu toate acestea, în practică, clienții sunt refractari la schimbare, mai ales dacă aceasta deteriorează calitatea.
„Consumatorii nu înțeleg întotdeauna ce înseamnă „durabil” și trebuie să fie educați în ceea ce privește motivul pentru care ambalajul s-a schimbat, de ce noul ambalaj este mai bun pentru mediu”, spune Siobhan Gehin, partener la Roland Berger.
Există o dimensiune financiară a supermarketului care încearcă să își reducă impactul asupra mediului. În conformitate cu noile legi din Marea Britanie, începând de anul viitor, companiile vor trebui să contribuie la plata costurilor de gestionare a deșeurilor de ambalaje pe care le creează.
Sainsbury a declarat că produsul său de carne tocată conține exact aceleași ingrediente ca înainte, doar că ambalarea în vid îi schimbă consistența. Retailerul a spus că vânzările nu au avut de suferit în ciuda recenziilor negative. Carnea are nevoie de aproximativ un minut în plus de „agitare” în tigaie, iar supermarketul actualizează instrucțiunile de gătit de pe ambalaje pentru a explica acest lucru, a declarat Richard Crampton, șeful departamentului de alimente proaspete de la Sainsbury.
„Putem face mai multă comunicare cu privire la modul în care o gătiți și vom face asta cu siguranță”, a spus el. „Dar trebuie să facem unele dintre aceste schimbări îndrăznețe și vor mai fi și altele care vor urma pe diferite produse”.
Sainsbury s-a angajat să înjumătățească ambalajele din plastic ale propriilor mărci până în 2025. Cu o reducere de mai puțin de 20% în trei ani de la reperul din 2018, al doilea cel mai mare supermarket din Marea Britanie se îndreaptă spre opțiuni mai drastice. Recent, a eliminat tăvile de sub puii întregi, eliminând 140 de tone de plastic pe an.
„Nu încercăm să facem acest lucru pentru beneficii comerciale”, a declarat Crampton. „Acest lucru se întâmplă pur și simplu pentru că este lucrul corect de făcut”.
Alimentele reprezintă o provocare deosebită pentru producătorii care doresc să își reducă impactul asupra mediului, deoarece plasticul reciclat de calitate alimentară este mai greu de fabricat. Companiile de bunuri de larg consum de marcă par să fie mai atente la această provocare.
Nestle afirmă că este pe cale să reducă cu o treime utilizarea plasticului virgin în ambalaje până în 2025. Ambalajele fără plastic sunt supuse unor teste extinse pentru a se asigura că păstrează alimentele sigure și stabile. Nestle a dezvoltat ambalaje KitKat din hârtie, pe care le folosește pe o mică parte din piețele sale, inclusiv în Japonia. Bomboanele Smarties, în care ciocolata este protejată de un înveliș zaharat, sunt vândute în tuburi de hârtie din 2021.
Grant McKenzie, director de marketing la afacerile europene și internaționale ale producătorului de bere Asahi, spune că consumatorii trebuie să fie educați cu privire la motivele pentru care se schimbă ambalajele. În caz contrar, aceștia vor presupune că este vorba de reducerea costurilor.
Când compania a vrut să elimine folia de aluminiu de pe berea sa premium Pilsner Urquell, clienții au fost sceptici. Compania s-a bazat pe marketing pentru a-i convinge. Aceasta a spus că acea Pilsner are 180 de ani și că, pentru a exista și peste 180 de ani, trebuie să se comporte într-un mod sustenabil în societate. „Am transformat acest lucru într-un limbaj real”, a spus McKenzie. În campaniile publicitare, compania le-a spus consumatorilor că, prin îndepărtarea micii bucăți de folie, economiile de metal au ajuns la echivalentul greutății a nouă elefanți pe an. „Totul se adună”.
Schimbarea reglementărilor poate, de asemenea, să ofere uneori oportunități. De exemplu, Franța are în vedere o propunere de a solicita ca, până în 2030, supermarketurile mai mari de 400 de metri pătrați să dedice o cincime din suprafața lor pentru stații de reumplere a alimentelor vândute la vrac, precum cele testate de Nestle. Compania elvețiană plănuiește să le permită consumatorilor să își umple propriile recipiente cu hrană pentru animale de companie și cafea pe anumite piețe. Există însă provocări – recipientele nesigilate scurtează durata de viață a produsului, iar consumatorii pot face mai multă mizerie.
Dar există un avantaj al primului venit, pe care Nestle își propune să îl exploateze. Dacă reușește să facă acest lucru corect – și din timp – Nestle va avea acces mai ușor la mai mult spațiu pe podea, deoarece va fi devansat concurența. În întreaga Uniune Europeană, se iau în considerare politici privind recipientele reîncărcabile.
Reproiectarea ambalajelor este costisitoare pentru multinaționale, deoarece ceea ce este reciclabil variază de la o țară la alta. Se fac eforturi pentru a standardiza abordările prin intermediul unui tratat global al ONU privind poluarea cu materiale plastice, dar orice uniformizare reală pe toate piețele este departe de a fi realizată.
„Este o problemă complicată”, a declarat Shalini Unnikrishnan, partener la firma de consultanță BCG. „Nu este ușor de înțeles ce este de fapt mai rău sau mai bine. Trebuie să creăm reglementări care să simplifice cu adevărat lucrurile”.