Mai mult de o sută de specii de animale sălbatice de pe toate continentele sunt contaminate cu substanțe ignifuge extrem de toxice, iar poluarea este probabil responsabilă pentru declinul populației unor specii, arată o nouă analiză a cercetărilor citată de The Guardian.
Substanțele chimice periculoase au fost detectate în orice, de la arici de mare la pisici de mare și vulpi arctice, precum și la niveluri alarmante la specii pe cale de dispariție, cum ar fi panda roșu, cimpanzeii și balenele ucigașe.
Mai multe clase de substanțe chimice sunt utilizate ca substanțe ignifuge și, în efortul de a contribui la reducerea riscurilor de incendiu, sunt adăugate la mii de produse de consum, de la mobilă la electronice și interioare auto.
Documentul a descoperit niveluri ridicate de substanțe ignifuge eliminate treptat, cum ar fi PCB și PBDE, precum și substanțe chimice mai noi și presupus sigure, cum ar fi parafinele clorurate și organofosfații, în întreaga lume. Toate sunt considerate toxice, iar diverși compuși sunt legați de cancer la ficat, tiroidă și rinichi, în timp ce alții afectează coeficientul de inteligență, atenția și memoria copiilor.
De asemenea, substanțele ignifuge sunt foarte mobile și se deplasează pe distanțe mari prin apă și aer.
Cercetările au descoperit niveluri ridicate la cimpanzeii dintr-un parc național protejat din Uganda, situat în interiorul Africii, departe de un loc de producție sau de eliminare a substanțelor ignifuge.