Photo 137215568 © Amirudin Agus Nursalim | Dreamstime.com

Raport înainte de Davos: Fenomenele meteo extreme şi dezinformarea reprezintă principalele riscuri globale

Un studiu prezentat înainte de Forumul Economic Mondial de la Davos dezvăluie că fenomenele meteo extreme şi dezinformarea sunt cele mai importante riscuri care, în următorii ani, ar putea declanşa o criză globală.

Fenomenele meteo extreme reprezintă cel mai important risc în 2024, urmat îndeaproape de informarea greşită şi dezinformarea, în topul celor mai importante riscuri globale pe parcursul următorilor doi ani. 

Raportul „Global Risks Report”, publicat înainte de Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția (15-19 ianuarie), subliniază că răspândirea dezinformării și a informațiilor greșite, precum și mijloacele de difuzare a acestora, pot afecta grav legitimitatea guvernelor recent alese. Rezultatele pot varia de la proteste violente la confruntări civile și chiar acte de terorism.

Peisajul riscurilor la nivel global la început de 2024

Raportul Forumului Economic Mondial a fost pregătit în parteneriat cu grupul elveţian de asigurări Zurich Insurance Group şi firma de consultanţă Marsh McLennan și se bazează pe punctele de vedere exprimate de peste 1.400 de experţi mondiali în domeniul riscurilor, lideri politici şi directori de companii intervievaţi în luna septembrie 2023.

Două treimi dintre respondenți se aşteaptă ca o ordine mondială multipolară sau fragmentată să apară în următorul deceniu.

„Liderii lumii trebuie să se unească pentru a face faţă crizelor pe termen scurt şi a pune bazele unui viitor mai rezilient, durabil şi inclusiv”, declară Saadia Zahidi, directoarea generală a Forumului Economic Mondial.

Raportul prezintă riscurile pe două dimensiuni: riscurile pentru următorii doi ani și riscurile pentru următorii zece ani. Pentru următorii doi ani, topul riscurilor este format din dezinformare, fenomene meteorologice extreme și polarizare socială.

Pentru următorii zece ani, topul riscurilor este format din fenomene meteorologice extreme, schimbări radicale la sistemele Pământului și pierderi de biodiversitate sau colapsul unor ecosisteme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *