„Un jucător va muri.” Acesta a fost avertismentul dur al tenismanului rus Daniil Medvedev în timp ce se lupta cu căldura, umiditatea și Andrey Rublev la US Open, în New York săptămâna trecută. A venit la doar o săptămână după ce unele curse de la Campionatele Mondiale de Atletism de la Budapesta au fost mutate din cauza temerilor legate de siguranța concurenților.
Având în vedere că temperaturile extreme sunt tot mai probabile pe tot globul ca urmare a schimbărilor climatice, acest tip de impact devine noua realitate pentru sport.
În mai puțin de trei ani, finala Cupei Mondiale de fotbal masculin din 2026 va încununa un turneu extins de 48 de echipe care vor juca 104 meciuri în șase săptămâni de vară în Canada, Statele Unite și Mexic.
Ediția precedentă – care a avut loc în Qatar în 2022 – a fost mutată din iunie și iulie, când temperaturile depășesc în mod regulat 40C și pot ajunge la 50C, în noiembrie și decembrie pentru a proteja jucătorii și fanii.
Dar, după o vară record de căldură extremă și poluare atmosferică provocată de incendii – în care 96% din populația SUA (318 milioane de persoane) a avut parte de o alertă de căldură extremă, 175 de orașe au avut cel puțin o săptămână de căldură extremă, iar 45 de orașe au fost martorii unor temperaturi neobișnuit de ridicate pentru mai mult de jumătate din zilele de vară – ar putea Fifa să aibă o altă problemă pe cap?
Unii dintre cei mai importanți oameni de știință din domeniul sportului din lume cred cu siguranță că da.
Iată câțiva dintre factorii care trebuie luați în considerare:
Pe 15 iulie, în Phoenix, Arizona, s-a înregistrat o temperatură maximă istorică de 48C. Temperaturile au atins 43C timp de 19 zile consecutive.
În Texas, în această vară, temperaturile au depășit 38C timp de 27 de zile consecutive. Căldura a forțat închiderea unor întreprinderi și a unor facilități publice precum parcuri, muzee și grădini zoologice.
Indicele de căldură al guvernului american – care măsoară temperatura plus umiditatea – prevede că valori de 32C reprezintă „precauție extremă” pentru activitățile sportive și 39C reprezintă „pericol”. Miami, oraș care va găzdui ediția 2026, a înregistrat 38C sau mai mult în fiecare zi de mai bine de o lună în ceea ce privește indicele de căldură.
În total, aproximativ 100 de milioane de oameni au avut parte de o calitate foarte proastă a aerului în această vară, în timp ce incendiile de vegetație din Canada au răspândit fumul în mai multe orașe.
Profesorul Mike Tipton, de la Universitatea din Portsmouth, este specializat în impactul temperaturilor extreme asupra corpului uman și a lucrat cu sportivii echipei GB, inclusiv cu triatlonistul Jonny Brownlee, după infamul său colaps din cauza stresului termic din Mexic, în 2016.
„Aș avea îngrijorări”, a declarat profesorul Tipton pentru BBC Sport. „Acestea ar fi de la jucători până la oficiali și spectatori.
„Probabil că cea mai bună abordare este atunci să sperăm la ce e mai bun, dar să ne planificăm pentru ce e mai rău. Asta ar însemna să luăm în considerare mutarea evenimentului la o altă dată”.
Profesorul Tipton crede că dacă Cupa Mondială se va juca la temperaturile extreme văzute în această vară în America de Nord, performanța și strategia se vor schimba.
„Pur și simplu nu poți să realizezi fizic ceea ce trebuie realizat și să joci același joc pe care l-ai juca în Liverpool iarna și sub un „heat dome” în America vara”, a spus el.
În urmă cu aproape 30 de ani, la Cupa Mondială masculină din 1994 din Statele Unite, rapoartele de presă au înregistrat pe teren temperaturi de peste 30 de grade Celsius în timpul mai multor lovituri de departajare de la mijlocul după-amiezii, iar New York Times a relatat că 160 de fani au fost tratați pentru stresul provocat de căldură, iar 12 au fost spitalizați.
Apoi, mai există și fumul…
Sezonul incendiilor de vegetație din Canada, alimentat de temperaturile peste medie din această vară, este acum cel mai rău înregistrat vreodată.
Incendiile au ars aproape 15 milioane de hectare (37,5 milioane de acri) de teren.
La sfârșitul săptămânii trecute, în Canada ardeau peste 1.000 de incendii active.
Fumul a ajuns până în SUA, 18 state fiind sub alertă privind calitatea aerului în această vară, ceea ce înseamnă că oamenii au fost sfătuiți să rămână în casă, iar meciurile de baseball, fotbal și chiar și cele de baschet în sală au fost anulate.
Orașele gazdă ale Cupei Mondiale 2026, Vancouver, Seattle, Boston, Toronto, Philadelphia și New York au fost afectate de fumul incendiilor de vegetație.
Profesorul Michael Koehle este profesor universitar în domeniul sănătății respiratorii la Universitatea British Columbia din Vancouver și spune că expunerea la fumul incendiilor de pădure timp de mai multe zile consecutive „va avea consecințe asupra sănătății”.
„Problema este că nu poți prezice aceste lucruri cu mult timp înainte”, a declarat profesorul Koehle, care a lucrat cu Athletics Canada și cu echipa masculină de fotbal a Canadei. „Nu știu cum poți gestiona consecințele.
Profesorul Koehle a declarat că ar fi un „coșmar logistic” să mute meciurile din America de Nord în scurt timp, în cazul în care calitatea aerului este slabă în 2026, adăugând: „Cu siguranță va fi mai ușor pentru jucători și spectatori dacă se va desfășura în aprilie, mai, septembrie sau octombrie, din cauza riscului de perturbare”.
Criticii consideră că Fifa trebuie să se ocupe de emisiile pe care le creează. Conform propriilor estimări ale Fifa, Cupa Mondială din 2026 va fi turneul cu cele mai mari emisii de gaze pe care l-a organizat vreodată.
Afirmațiile sale conform cărora Qatar 2022 va fi neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon au fost calificate drept „periculoase și înșelătoare” de către ecologiști, iar un organism de reglementare elvețian a decis că Fifa a făcut „afirmații nefondate” cu privire la impactul redus al turneului asupra climei.
Mexic și SUA au organizat Cupa Mondială masculină în 1986 și, respectiv, 1994, în timp ce Canada a găzduit Cupa Mondială feminină în 2015.
Cu toate acestea, în ultimii ani, toate țările au înregistrat un climat din ce în ce mai ostil.
„Oamenii de știință cred că acest val de căldură fără precedent a fost făcut de cinci ori mai probabil din cauza schimbărilor climatice provocate de om”, spune Simon King, meteorologul BBC.
„Deși este posibil ca aceste scenarii să nu apară în timpul Cupei Mondiale din 2026, cert este că schimbările climatice le fac mai probabile”.
Ce cred jucătorii?
Impactul căldurii este deja resimțit de jucători. În timp ce juca în Houston – oraș gazdă a ediției 2026 – în 2017, internaționala engleză Rachel Daly a trebuit să fie dusă la spital din cauza epuizării din cauza căldurii.
Monterrey este un alt oraș gazdă al ediției 2026 – iar fostul jucător englez Gary Lineker a jucat acolo în timpul Cupei Mondiale din 1986. El își amintește că a fost „cel mai fierbinte meci la care am jucat vreodată”.
„Am jucat la 43-44C”, a spus el. „Cred că am pierdut aproximativ 12 kilograme în lichide. În a doua repriză eram amețit și nu puteam să joc cu adevărat. Majoritatea jucătorilor erau la fel… a fost ridicol.
„Aș vrea să văd că Fifa se preocupă mai mult de lucruri precum schimbările climatice în general; este ceva la care Fifa trebuie să se uite cu adevărat”.
Într-o lucrare publicată anul acesta de British Medical Journal – și coautorată de Vincent Gouttebarge, directorul medical al sindicatului mondial al jucătorilor FifPro – au fost exprimate îngrijorări cu privire la faptul că orientările Fifa nu merg suficient de departe.
„Liniile directoare privind căldura sunt adesea folosite ca politică implicită”, se spune în document. „Cu toate acestea, acestea par mai puțin protectoare decât orientările din alte sporturi sau din țările expuse în mod tradițional la condiții de căldură extremă.
„O astfel de preocupare este probabil să fie relevantă pentru Cupa Mondială Fifa 2026, care va avea loc în fereastra tradițională iunie-iulie în 16 orașe gazdă din Canada, Mexic și SUA.”
Raportul recomandă 11 „sfaturi fierbinți” care „ar trebui să fie luate în considerare și facilitate de către organismele de conducere, organizatorii de competiții, cluburi, membri ai personalului și jucători”.
Există vreo opțiune potențială?
Cupa Mondială din Qatar a fost mutată cu șapte ani în avans pentru a permite suficient timp pentru ca calendarul fotbalistic mondial să se adapteze și a fost întotdeauna considerată de Fifa ca fiind unică. O Cupă Mondială de iarnă în 2026 ar ridica provocări opuse, mai multe orașe gazdă, precum Vancouver, Toronto și Seattle, confruntându-se cu temperaturi sub zero grade.
Vorbind pentru BBC la începutul acestui an, vicepreședintele Fifa, Victor Montagliani, a sugerat că stadioanele vor fi „controlate climatic”, ajutând jucătorii și fanii la meciuri.
BBC Sport a contactat FIFA pentru comentarii și a fost trimis la controalele și considerațiile semnificative care sunt deja în vigoare. Printre acestea se numără monitorizarea temperaturilor de către oficiali – arbitrii fiind sfătuiți să ia pauze de apă atunci când este necesar, controale climatice pe unele stadioane și faptul că alocarea și programarea meciurilor vor avea ca scop minimizarea efectelor temperaturilor ridicate, în conformitate cu analiza climatului din orașele gazdă.
Detaliile privind orele exacte de începere a meciurilor nu au fost încă făcute publice, dar profesorul Tipton a sugerat că doar începuturile de dimineață devreme ar oferi un răgaz „semnificativ”.
Controalele climatice includ acoperișuri pe unele stadioane. Totuși, arenele acoperite nu garantează un mediu sigur, deoarece jucătoarea de netball Amy Steele a suferit o epuizare din cauza căldurii care i-a pus capăt carierei atunci când a jucat în interior.
Un alt factor va fi aprovizionarea cu apă pentru cei cel puțin un milion de oameni care se așteaptă să se deplaseze, precum și cererile de consum de energie aferente pentru a-i ajuta pe fani să se răcorească în interiorul stadioanelor, în condițiile în care clădirile publice au fost nevoite să se închidă anul acesta.
De asemenea, se anticipează că vor exista terenuri de antrenament suplimentare care nu au acoperișuri.
Montagliani a adăugat: „Privind înainte, nu este imposibil să schimbăm turneele, după cum am văzut, dar nu cred că aceasta va fi soluția.
„Să joace iarna la Toronto s-ar putea să nu fie ideal, sau la Chicago sau la Philadelphia. Cred că există argumente pro și contra în ambele cazuri. Realitatea este că, iarna, vara, primăvara sau toamna nu schimbă faptul că trebuie să facem tot ce putem pentru a ajuta în toată această problemă de climă și mediu, asigurându-ne că amprenta noastră este cât mai redusă posibil, prin tehnologie și prin modul în care se desfășoară turneele.”