O nouă lege care va intra în vigoare în noiembrie impune dezvoltatorilor din Anglia să demonstreze că pot obține un câștig net de 10% în biodiversitate pentru a obține autorizația de construire, scrie Bloomberg.
Într-o încercare de a rezolva o problemă cu care se confruntă multe țări, Anglia vrea să construiască noi drumuri, depozite și aproape un milion de locuințe până în 2025, dar dorește, de asemenea, să oprească declinul speciilor până la sfârșitul deceniului.
Astfel, Guvernul mizează pe faptul că zeci de bănci de habitate din întreaga țară pot genera credite în valoare de aproximativ 300 de milioane de lire sterline (370 de milioane de dolari) pe an și pot ajuta să atingă ambele obiective simultan. O „bancă de habitate” este o parcelă de teren pe care sunt restaurate, create sau îmbunătățite habitatele.
Proiectul le permite investitorilor să genereze venituri de milioane de dolari în schimbul ajutorului acordat pentru refacerea biodiversității terenului devastat, iar insectele, albinele și păsările vor reveni pe parcela de pământ reabilitată.
Ecologiștii evaluează și cuantifică aceste schimbări, care sunt apoi transformate în unități comercializabile și vândute ca credite dezvoltatorilor de locuințe sau constructorilor de drumuri care doresc să își compenseze impactul asupra mediului.
Noua piață va contribui, de asemenea, la îndeplinirea obiectivului guvernului de a crește investițiile private anuale în natură la 1 miliard de lire sterline până în 2030. „Se va asigura că toate noile dezvoltări vor aduce un beneficiu net pentru natură”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Mediului, Alimentației și Afacerilor Rurale.
Cererea de pe piață poate duce la restaurarea anuală a 10.000 de hectare în Anglia, echivalentul a 8.200 de terenuri de fotbal, potrivit estimărilor EB (Environment Bank).
Câteva țări au încercat deja o abordare de tip „habitat-bancă”, iar UE și Scoția pun la cale planuri similare. Un stimulent important este recentul Cadru global pentru biodiversitate de la Kunming-Montreal, care își propune să crească finanțarea anuală a conservării cu 200 de miliarde de dolari, parțial cu ajutorul compensațiilor pentru biodiversitate.
BloombergNEF estimează că piața mondială incipientă a biocreditelor ar putea atinge 160 de miliarde de dolari până în 2030. O serie de intermediari – bănci, comercianți, administratori de active și adepți ai compensațiilor de carbon – se pregătesc să ia parte.
„Biodiversitatea este pe cale să devină una dintre cele mai importante clase de active din lume”, a declarat David Dorr, fondator și director executiv al Dorr Asset Management, o firmă din Insulele Cayman care intenționează să tranzacționeze credite de biodiversitate.
Unde vor ajunge aceste miliarde de dolari va determina soarta pieței. Afacerile dubioase și profiturile ilicite au pătat reputația și au perturbat comerțul pe piața soră, mai matură, a compensațiilor de carbon. Rămâne de văzut dacă creditele pentru biodiversitate vor face mai mult pentru a se asigura că o parte echitabilă din venituri ajunge la cei care fac munca adevărată.
Anglia vrea să demonstreze că versiunea sa a planului privind biodiversitatea va avea un impact important, dar are de depășit anumite provocări.
Analizele proiectelor puse în aplicare de șase consilii care au fost primele care au adoptat acest plan au constatat că, în absența unei guvernanțe îmbunătățite, planul „riscă să aibă rezultate slabe pentru biodiversitate”. Acest lucru se potrivește cu studiile privind programele de compensare a biodiversității din Australia, Canada și de la nivel global, care au concluzionat că cele mai multe dintre ele nu au succes. Cercetătorii au constatat că două treimi din programele de compensare a biodiversității la nivel global nu au reușit să obțină un rezultat de „nicio pierdere netă”. Acestea au fost subminate de o ofertă redusă de credite, de o supraveghere slabă și de cheltuielile exagerate pentru conceperea și utilizarea unei măsuri practice, reale, pentru a măsura pierderile și câștigurile din biodiversitate.