Se așteaptă ca vremea mai caldă și mai uscată din cauza unui El Nino care a sosit mai devreme decât de obicei să afecteze producția de orez în Asia, afectând securitatea alimentară globală într-o lume care încă se resimte de pe urma impactului războiului din Ucraina, scrie AP.
Un El Nino este o încălzire naturală, temporară și ocazională a unei părți a Pacificului, care modifică tiparele meteorologice globale, iar schimbările climatice le întăresc. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică l-a anunțat pe acesta în iunie, cu o lună sau două mai devreme decât o face de obicei. Acest lucru îi dă timp să crească. Oamenii de știință spun că există o șansă din patru ca acesta să se extindă până la niveluri supradimensionate.
Aceasta este o veste proastă pentru cultivatorii de orez, în special în Asia, unde se cultivă și se consumă 90% din orezul din lume, deoarece un El Nino puternic înseamnă, de obicei, mai puține precipitații pentru această cultură însetată.
În trecut, El Nino a dus la fenomene meteorologice extreme, de la secetă la inundații. Există deja „semnale de alarmă”, a declarat Abdullah Mamun, analist de cercetare la Institutul Internațional de Cercetare a Politicilor Alimentare sau IFPRI, subliniind creșterea prețurilor la orez din cauza scăderii producției. În luna iunie, prețul mediu al orezului alb sfărâmicios de 5% în Thailanda a fost cu aproximativ 16% mai mare decât media de anul trecut.
Stocurile mondiale au scăzut de anul trecut, în parte din cauza inundațiilor devastatoare din Pakistan, un exportator important de orez. El Nino din acest an ar putea amplifica alte necazuri pentru țările producătoare de orez, cum ar fi disponibilitatea redusă a îngrășămintelor din cauza războiului și restricțiile impuse de unele țări la exportul de orez. Myanmar, Cambodgia și Nepal sunt deosebit de vulnerabile, avertizează un raport recent al firmei de cercetare BMI.
Recent, temperaturile medii globale au atins niveluri record. Ploile musonice de deasupra Indiei au fost mai slabe decât de obicei până la sfârșitul lunii iunie. Președintele indonezian Joko Widodo le-a cerut luni miniștrilor săi să anticipeze un sezon secetos lung. Iar în Filipine, autoritățile gestionează cu atenție apa pentru a proteja zonele vulnerabile.
Unele țări se pregătesc pentru penurie de alimente. Indonezia a fost printre cele mai afectate de decizia Indiei de a restricționa exporturile de orez anul trecut, după ce a plouat mai puțin decât se aștepta, iar un val de căldură istoric a pârjolit grâul, provocând îngrijorări că prețurile interne ale alimentelor vor crește.
Luna trecută, India a declarat că va trimite peste 1 milion de tone metrice (1,1 milioane de tone americane) în Indonezia, Senegal și Gambia pentru a le ajuta să își satisfacă „nevoile de securitate alimentară”.
Îngrășămintele reprezintă o altă variabilă crucială. Anul trecut, China, un producător major, a restricționat exporturile pentru a ține sub control prețurile interne, după ce îngrășămintele s-au numărat printre exporturile afectate de sancțiunile impuse aliatului rus Belarus pentru încălcarea drepturilor omului. Sancțiunile impuse Rusiei pentru invazia sa în Ucraina nu vizează în mod specific îngrășămintele, dar războiul a perturbat transporturile celor trei îngrășăminte chimice principale: potasa, fosforul și azotul.
Bangladesh a găsit furnizori în Canada pentru a suplini livrările de potasă pierdute din Belarus, dar multe țări încă se străduiesc să găsească noi surse.
Fermieri precum Abu Bakar Siddique, care cultivă 1,2 hectare în nordul Bangladeshului, au avut suficient îngrășământ pentru a-și menține producțiile constante anul trecut. Dar precipitațiile mai puține au însemnat că a trebuit să se bazeze mai mult pe pompele electrice pentru recolta de iarnă, într-o perioadă de penurie de energie electrică din cauza lipsei de motorină și cărbune din cauza războiului.
„Acest lucru mi-a crescut costurile”, a spus el.
Fiecare El Nino este diferit, dar tendințele istorice sugerează că precipitațiile puține din Asia de Sud și de Sud-Est vor descompune solul, provocând efecte în cascadă în anii următori, a declarat Beau Damen, ofițer de resurse naturale în cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură cu sediul în Bangkok, Thailanda. Unele țări, cum ar fi Indonezia, ar putea fi mai vulnerabile în primele etape ale fenomenului, a spus el.
Kusnan, un fermier din estul insulei indoneziene Java, a declarat că cultivatorii de orez de acolo au încercat să anticipeze acest lucru, plantând mai devreme, astfel încât atunci când El Nino va lovi, orezul să fie gata de recoltare și să nu mai aibă nevoie de atât de multă apă. Kusnan, care, la fel ca mulți indonezieni, folosește un singur nume, a declarat că speră că producțiile ridicate de anul trecut vor ajuta la compensarea oricăror pierderi din acest an.