Sprijinit de apetitul puternic al investitorilor, fondul de investiții Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) este pe cale să atingă dimensiunea țintă de 12 miliarde euro și să devină cel mai mare fond la nivel mondial dedicat investițiilor în infrastructura de energie regenerabilă greenfield, scrie ESG News.
CIP a închis prima rundă de finanțare a celui de-al cincilea fond al său, Copenhagen Infrastructure V (CI V), la 5,6 miliarde de euro în angajamente de capital primite de la un grup mare de investitori instituționali de top din Europa continentală, țările nordice, Regatul Unit, America de Nord și regiunea Asia-Pacific.
„Suntem încântați de încrederea continuă în CIP din partea investitorilor noștri existenți și ne bucurăm să le urăm bun venit numeroșilor investitori noi pe platforma noastră de energie regenerabilă. Atingerea a aproape 6 miliarde de euro la prima închidere este o dovadă a importanței fondului și a încrederii acordate în abordarea noastră industrială a investițiilor în infrastructura energetică. Cu accentul pus pe greenfield și cu un portofoliu mare și diversificat, CI V are potențialul de a contribui semnificativ și de a accelera tranziția energetică la scară globală, generând în același timp randamente puternice pentru investitorii noștri”, a declarat Jakob Baruël Poulsen, Managing Partner la CIP.
Strategia de investiții este o continuare a fondurilor predecesoare CI I, CI II, CI III și CI IV. Fondul se va concentra pe investiții greenfield în infrastructura de energie regenerabilă la scară largă. Acesta are o arie de acoperire globală și intenționează să diversifice investițiile în tehnologii precum energie eoliană offshore contractată, stocare de energie, eoliană onshore și solară în țările OCDE cu risc scăzut din America de Nord, Europa de Vest și Asia-Pacific.
„Credem că momentul ales de piață pentru investiția CI V este favorabil. Cererea puternică și accelerată de noi infrastructuri regenerabile pentru a asigura independența energetică și pentru a îndeplini angajamentele ambițioase privind clima creează multe oportunități noi de investiții. Fondul și CIP sunt bine poziționate pentru a capta oportunitățile atractive de pe piață, susținute de istoricul nostru puternic și extins, de echipa noastră numeroasă de industriași cu experiență și de faptul că deținem unul dintre cele mai mari portofolii de proiecte greenfield de energie regenerabilă din lume. Portofoliul nostru mare de investiții, capacitățile noastre extinse în toate tehnologiile regenerabile majore și prezența pe toate piețele cheie ne permit să selectăm cele mai bune proiecte pentru fond și să construim un portofoliu bine diversificat”, spune Jakob Baruël Poulsen.
IC V a început în forță, având cea mai mare rezervă de proiecte din toate fondurile PIC de până acum. La prima închidere, fondul deține peste 40 de proiecte de infrastructură de energie regenerabilă, cu un angajament potențial total al CI V de aproximativ 20 de miliarde de euro, ceea ce corespunde la peste 150% din dimensiunea țintă a fondului. În luna iunie, CI V a luat prima decizie finală de investiție într-un proiect eolian terestru de peste 400 MW din SUA, a cărui construcție ar trebui să înceapă în lunile următoare.
Pe baza portofoliului actual, CI V își propune să adauge la rețea o capacitate de energie curată nouă de aproximativ 20 GW, suficientă pentru a alimenta peste 10 milioane de gospodării medii cu energie regenerabilă, ceea ce corespunde unei reduceri anuale a emisiilor de CO2 de 15 milioane de tone metrice.