Militanții promit că vor rezista oricăror încercări de a limita participarea societății civile la summitul ONU privind clima din Dubai din acest an. Activiștii din domeniul climei vor putea să protesteze „pașnic” la COP28 de la Dubai, în cursul acestui an, au confirmat Emiratele Arabe Unite (EAU), potrivit Euronews Green.
Statul bogat în petrol cere de obicei permisiunea oficială pentru proteste și interzice efectiv demonstrațiile pe care le consideră perturbatoare.
Dar face o excepție pentru summitul ONU privind clima, care se va desfășura între 30 noiembrie și 12 decembrie în centrul de afaceri al orașului.
„Va exista spațiu pentru activiștii pentru climă pentru a se aduna în mod pașnic și a-și face auzite vocile”, au declarat ieri EAU într-o declarație comună cu Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (UNFCCC).
Declarația a fost publicată după ce președintele COP28, Sultan al-Jaber, și șeful CCONUSC, Simon Stiell, au semnat la Abu Dhabi un acord bilateral care oferă baza juridică pentru organizarea și găzduirea discuțiilor privind clima.
„Ne angajăm cu fermitate să ne asigurăm că valorile ONU sunt respectate la COP”, se arată în declarație – difuzată de agenția oficială de știri a țării, WAM – care l-a citat pe Stiell.
Cum au reacționat activiștii pentru climă?
Anunțul de marți a fost salutat de grupul de campanie Climate Action Network (CAN) International, care a lăudat „președinția COP28 pentru eforturile lor dedicate în vederea promovării unui summit climatic incluziv”.
Dar a avertizat că va „rezista oricăror încercări de a limita participarea (societății civile)”, potrivit lui Harjeet Singh, șeful strategiei sale politice globale.
„Convingerea noastră de nezdruncinat este clară: nu poate exista justiție climatică fără drepturile omului”, a declarat Singh pentru agenția de presă AFP.
Care este bilanțul EAU în materie de climă și de drepturile omului?
Emiratele Arabe Unite sunt un important producător de petrol și unul dintre cei mai mari emițători de CO2 pe cap de locuitor din lume. În 2019, Banca Mondială i-a clasat pe locul al patrulea în topul celor mai mari poluatori din lume pe cap de locuitor.
Alegerea sa de a găzdui COP28 a stârnit critici din partea grupurilor de mediu, care avertizează că implicarea unui mare exportator de petrol ar putea submina discuțiile pentru limitarea schimbărilor climatice.
Acest lucru a fost subliniat de numirea, în ianuarie, a șefului Adnoc, compania petrolieră națională a Emiratelor, pentru a prezida evenimentul.
Un document dezvăluit de ziarul britanic The Guardian arată că producția de petrol și gaze naturale se află pe o listă de subiecte „delicate și sensibile” pentru petro-stat.
Grupuri neguvernamentale, inclusiv Human Rights Watch (HRW), au avertizat, de asemenea, că restricțiile impuse de statul din Golf asupra libertății de exprimare ar putea împiedica participarea semnificativă a activiștilor pentru climă.
„Este posibil ca autoritățile să fie pregătite să permită demonstrații limitate în timpul COP28, deoarece ochii întregii lumi sunt ațintiți asupra Emiratelor Arabe Unite”, a declarat Joey Shea, cercetător pe tema Emiratelor la ONG-ul Human Rights Watch (HRW).
„Observatorii ar trebui să vadă dincolo de această aparență artificială și să înțeleagă că autoritățile emirateze au toleranță zero față de disidență”, a declarat el pentru AFP.
HRW a avertizat anterior, într-un raport din martie, că „actorii societății civile vor avea dificultăți în a-și juca în mod eficient rolul de a face presiuni pentru acțiuni ambițioase în vederea abordării crizei climatice într-o țară al cărei guvern are un bilanț atât de abisal în materie de drepturi ale omului”.