În primele șase luni de funcționare, Consiliul Patronatelor ESG din România (CPESGR) a ajuns la 35 de membri, iar pentru anul viitor vizează să ajungă la un număr de 1.200 de membri, să deschidă structuri organizatorice în cel puțin 10 orașe importante din România și să se afilieze la 10 organizații asociative românești și 5 internaționale.
În ceea ce privește specificul organizației, Consiliul militează pentru implementarea voluntară a principiilor ESG (Environmental, Social, Governance) și nu susține dezvoltarea unui cadru de reglementare care să aducă norme imperative și sancțiuni de natură să impună obligativități și sancțiuni ce depășesc potențialul și resursele companiilor românești.
În urma constituirii unui Grup de lucru format din peste 20 de experți, CPESGR a demarat programul „Ghid pentru implementarea ESG în România”, care implică editarea și publicarea a peste 12 volume, în limba română și engleză. În prezent, se lucrează la Volumul I, „Definirea și înțelegerea termenilor ESG”, care este programat să apară în prima parte a anului 2024.
„Într-un context macroeconomic turbulent și plin de provocări, CPESGR dorește să contribuie semnificativ la performanța companiilor și creșterea gradului de reziliență a mediului de afaceri românesc, prin valorificarea principiilor ESG. Suntem convinși că eforturile și investițiile necesare pentru îndeplinirea cerințelor de reglementare ESG vor fi depășite de oportunitățile și beneficiile pentru fiecare business. Potrivit legislației în vigoare, patronatul este singura formă asociativă din mediul de afaceri cu atribuții legale de influențare sau modelare a factorilor de macromediu prin mecanismele de dialog social, având dreptul de inițiativă legislativă și atributul de reprezentare a mediului de afaceri. Dorim să ne folosim din plin de aceste pârghii, pentru a crea premisele unei creșteri durabile a mediului de afaceri din România”, a declarat Cezar Iulian Armașu, Director General al Consiliul Patronatelor ESG din România.
CPESGR este condus de un președinte – Daniela Adriana Marișcu, confondator Aquatica Experience și președinte al Asociației Patronale a Apei (APA), de un vicepreședinte – Andrei Ioan Botiș, CEO NAI România și președinte al Romania Green Building Council, și de un director general – Cezar Iulian Armașu.
Foto: ID 270078595 © Witsarut Sakorn | Dreamstime.com