Photo 95072443 © Thelightwriter | Dreamstime.com

Conservarea și restaurarea pădurilor ar putea avea o contribuție majoră la soluționarea crizei climatice – studiu

Conservarea și restaurarea pădurilor ar putea avea o contribuție majoră la soluționarea crizei climatice, atât timp cât emisiile de gaze cu efect de seră sunt reduse, arată unui studiu, publicat luni în revista Nature în cadrul unei colaborări între sute de ecologiști forestieri de renume, preluat de The Guardian.

Permițând arborilor existenți să îmbătrânească în ecosisteme sănătoase și restaurând zonele degradate, oamenii de știință spun că ar putea fi captate 226 de gigatonneli de carbon, echivalentul a aproape 50 de ani de emisii din SUA la nivelul din 2022. Ei avertizează însă că plantarea în masă de monoculturi de arbori și compensarea carbonului nu vor ajuta pădurile să își valorifice potențialul.

Oamenii au defrișat aproximativ jumătate din pădurile de pe Pământ și continuă să distrugă locuri precum pădurea amazoniană și bazinul Congo, care joacă un rol crucial în reglarea atmosferei planetei.

Cercetarea estimează că, în afara zonelor agricole urbane, în regiunile cu o amprentă umană redusă, unde pădurile există în mod natural, acestea ar putea absorbi cantități mari de carbon.

Aproximativ 61% din acest potențial ar putea fi realizat prin protejarea pădurilor pe picior, permițându-le să se maturizeze în ecosisteme vechi, precum pădurea Białowieża din Polonia și Belarus sau pădurile de sequoia din California, care au supraviețuit mii de ani. Restul de 39% ar putea fi realizat prin refacerea pădurilor fragmentate și a zonelor care au fost deja defrișate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *