Industria petrolului şi gazelor din România poate reduce între 200 şi 280 de kilotone pe an din emisiile fugitive de metan dacă ar investi în infrastructura de captare şi ar implementa măsuri de detectare şi reparare a scurgerilor de metan, potrivit unei analize realizate de Asociaţia 2Celsius, în parteneriat cu Environmental Defense Fund.
România este al treilea cel mai mare emițător de metan din sectorul de petrol și gaze din Uniunea Europeană, fiind responsabilă de 15% din totalul emisiilor de metan din această categorie.
Potrivit asociației, punerea în aplicare a măsurilor de reducere cunoscute și fezabile din punct de vedere tehnic la momentul actual ar putea reduce emisiile de metan cu peste 75%, iar gazele astfel recuperate au o valoare de piață de aproximativ 160 până la 230 de milioane de euro, la prețurile actuale.
Metanul este un gaz cu efect de seră puternic cu un potenţial de încălzire globală de 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon pe o durată de 20 de ani, iar 60% dintre emisii se datorează acţiunilor umane.