Marile companii producătoare de combustibili fosili au finanțat cu 40 de milioane de lire sterline în finanțarea universităților britanice începând cu 2022, în ciuda faptului că multe dintre aceste instituții s-au angajat în mod activ să renunțe la petrol și gaze, scrie The Guardian, care citează site-ul de jurnalism climatic DeSmog.
Peste 40,4 milioane de lire sterline în acorduri de cercetare, taxe de școlarizare, burse, subvenții și taxe de consultanță au fost promise la 44 de universități britanice de către 32 de companii petroliere, de cărbune și de gaze începând cu 2022.
Cei mai mari contribuitori au fost Shell, compania petrolieră de stat malaeziană Petronas și BP. Aceste trei companii reprezintă mai mult de 76% din suma totală acordată, respectiv 20,98 milioane de lire sterline, 5,19 milioane de lire sterline și, respectiv, 4,89 milioane de lire sterline.
Alte 10 companii au reprezentat aproape 20% din restul contribuțiilor în această perioadă: Sinopec, Equinor, BHP Group, Total Energies, Eni SPA, Saudi Aramco, ExxonMobil, Kellas Midstream, Ithaca Energy și Chevron.
Universitatea din Exeter a primit cele mai multe fonduri, dar lista mai conține și alte instituții de învățământ superior de top, precum Imperial College London, Heriot-Watt, Universitatea din Manchester, Oxford și Leeds.