Poluarea provenită din apele uzate netratate, dar și tratate reprezintă cea mai mare amenințare la adresa biodiversității râurilor, provocând mai multe daune decât scurgerile provenite de la ferme, potrivit unui studiu, citat de The Guardian.
Studiul concluzionează că este nevoie de o mai mare reglementare a companiilor de apă și de îmbunătățiri ale planurilor de tratare a apelor menajere pentru a proteja râurile.
Cercetarea realizată de Universitatea din Oxford a fost publicată cu ocazia Zilei Mondiale a Râurilor.
„Ar trebui implementate îmbunătățiri la stațiile de epurare a apelor uzate, împreună cu mai multe reglementări. Aceste eforturi sunt cruciale pentru a proteja integritatea și siguranța râurilor noastre – elemente fundamentale atât pentru ecosisteme, cât și pentru bunăstarea umană”, a declarat autorul principal, Dr. Dania Albini, de la departamentul de biologie al Oxford.
Apele uzate tratate eliminate de companiile de apă în râuri și refularea brută a canalizării care este deversată în râuri prin intermediul sistemelor deversoare în perioadele de ploaie reprezintă principala cauză a creșterii nivelului de nutrienți, alge și ciuperci de canalizare în râuri, conform studiului.
Deversarea apelor uzate modifică radical plantele, animalele și microbii și crește abundența speciilor dăunătoare.
Rezultatele au fost publicate în revistele Global Change Biology și Ecological Solutions and Evidence.