Photo 63616612 © David Izquierdo | Dreamstime.com

Comisarul european pentru Mediu: Există o nevoie clară și urgentă de a face sistemele noastre agroalimentare mai sustenabile

Producătorii de alimente resimt deja impactul tot mai puternic al schimbărilor climatice și al pierderii biodiversității, astfel că există nevoia urgentă de a face sitemele europene agroalimentare mai sustenabile, este de părere Virginijus Sinkevičius, comisarul european responsabil pentru mediu, oceane și pescuit.

”Există o nevoie clară și urgentă de a face sistemele noastre agroalimentare mai sustenabile. Putem face acest lucru cu ajutorul unei reglementări orientate spre viitor și al unor stimulente adecvate pentru a încuraja investițiile, așa cum se prevede în cadrul programului european Green Deal. Producătorii de alimente resimt deja impactul tot mai puternic al schimbărilor climatice și al pierderii biodiversității, cum ar fi seceta și deșertificarea. Acest lucru dovedește că atenuarea schimbărilor climatice, protecția biodiversității și rezistența alimentară sunt strâns legate între ele și că trebuie abordate împreună, inclusiv prin coordonare internațională”, a spus Virginijus Sinkevičius, comisarul european responsabil pentru mediu, oceane și pescuit.

Acesta a participat luni, la Roma, la întâlnire a ONU la sediul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului European, evenimentul este o ocazie pentru reprezentanții țărilor și părțile interesate de a reflecta asupra presiunii tot mai mari asupra sistemelor alimentare, alimentate de schimbările climatice și de pierderea biodiversității, și asupra necesității de a face sistemele agroalimentare mai durabile.

Bilanțul 2023 al Sistemelor alimentare ale ONU +2 reunește lideri de țară, miniștri, părți interesate și alți parteneri pentru a reflecta asupra progreselor înregistrate în urma Summitului sistemelor alimentare al Organizației Națiunilor Unite din 2021 de la New York, unde comunitatea globală a afirmat importanța transformării sistemelor alimentare mondiale în beneficiul oamenilor, al planetei și al prosperității.

Principalele subiecte de discuție sunt necesitatea unor sisteme alimentare durabile și importanța reducerii emisiilor de GES, asigurarea unei tranziții echitabile și incluzive și rolul finanțării publice și private.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *