Un număr de 340 de specialiști în lobby reprezintă industria agroalimentară în cadrul summitului COP28, conform unei investigații DeSmog, citată de Euronews.
Sunt prezenți 120 de lobbyști care reprezintă interesele marilor companii din industria de carne și din industria de lactate, de trei ori mai mulți decât cei care au participat la COP27. Printre aceștia sunt și o serie de negaționiști climatici.
Franța a permis accesul unor giganți precum Danone și Carrefour, în timp ce Danemarca a permis accesul companiei de lactate Arla.
Spre comparație, micile ferme de familie au doar 100 de reprezentanți la COP28, deși produc o treime din mâncarea din întreaga lume.
Informația este cu atât mai relevantă cu cât ieri divizia de Alimente și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) a publicat un raport mult așteptat referitor la modul în care ar putea funcționa sistemele agroalimentare în viitor, reducându-și în același timp emisiile.
Raportul FAO are scopul de a prezenta o viziune globală la COP28, urmând ca anul viitor la COP29 să se treacă de la o viziune globală la una regional și să înceapă discuțiile despre costuri și finanțare, pentru ca mai apoi la COP30 să fie stabilite planuri naționale de acțiune și monitorizare.
Photo 154797190 © Laurent Renault | Dreamstime.com