China aprobă noi proiecte energetice pe bază de cărbunele, cu câte două centrale noi în fiecare săptămână, un ritm pe care organismele de supraveghere a energiei îl consideră nesustenabil dacă țara speră să își atingă obiectivele energetice, potrivit The Guardian.
Guvernul s-a angajat să atingă un nivel maxim al emisiilor până în 2030 și să ajungă la un nivel net zero până în 2060, iar în 2021 președintele Xi Jinping a promis că nu va mai construi centrale pe bază de cărbune.
Dar, după crizele regionale de energie din 2022, China a început o adevărată avalanșă de aprobare de noi proiecte și de repornire a celor suspendate. În 2022, guvernul a aprobat o capacitate record de 86 de gigawați (GW) de noi capacități energetice pe bază de cărbune. Un gigawatt este echivalentul unei mari centrale electrice pe cărbune.
Această serie de aprobări continuă, fiind potențial pe cale de a depăși recordul de anul trecut, potrivit unei analize realizate de Global Energy Monitor (GEM) și de Centrul de cercetare privind energia și aerul curat, publicată marți.
Potrivit acesteia, în prima jumătate a anului 2023, autoritățile au acordat aprobări pentru 52GW de energie nouă pe bază de cărbune, au început construcția a 37GW de energie nouă pe bază de cărbune, au anunțat proiecte noi în valoare de 41GW și au reactivat 8GW de proiecte care fuseseră anterior abandonate. Aceasta a precizat că aproximativ jumătate din centralele autorizate în 2022 au început construcția până în vară.
Analiștii au spus: „Dacă nu se oprește imediat acordarea de autorizații, China nu va putea reduce capacitatea de producție de energie pe bază de cărbune în timpul celui de-al 15-lea plan cincinal (2026-30) fără anularea ulterioară a proiectelor deja autorizate sau retragerea masivă anticipată a centralelor existente”.
Analiștii au observat mari progrese în sectorul energiei regenerabile din China, pe care guvernul intenționează să îl transforme într-un pilon de bază al aprovizionării cu energie electrică, cărbunele având un rol secundar.
China este cel mai mare producător de energie regenerabilă din lume, inclusiv energie eoliană, solară și hidroelectrică. Însă analizele anterioare au arătat că infrastructura de stocare și distribuție nu a ținut pasul.
Deficitul de interconectivitate între rețelele regionale și problemele legate de alimentarea cu energie electrică în unele zone înseamnă că energia produsă de combustibilii fosili rămâne esențială pentru a susține stabilitatea rețelei sau pentru a integra sursele variabile de energie regenerabilă. Cu toate acestea, raportul afirmă că multe sau majoritatea aprobărilor aprobate în grabă nu se află în zone cu aceste probleme.
„60% din noile proiecte de energie pe bază de cărbune se află în regiuni ale rețelei în care există deja un exces de capacitate de energie pe bază de cărbune”, se arată în raport. „Provinciile care adaugă cantități mari de energie nouă pe bază de cărbune obțin cea mai mare parte din producția de energie adăugată de la cărbune, ceea ce contrazice prezentarea energiei pe bază de cărbune ca o sursă de „sprijin” pentru energia curată.”
Cory Combs, analist la Trivium China, a declarat că autoritățile par să acorde prioritate cererii neîntrerupte și redresării economice pe termen scurt.
„Există mai multă dezvoltare decât este nevoie de dezvoltare”, a spus el. „Când ne uităm din perspectiva securității energetice, [guvernele de la nivel provincial] pun un preț extrem de mare pe securitatea energetică pe termen scurt. Nu mă refer la probleme sistemice, [mă refer] chiar la asigurarea că nu există nici măcar o penurie de energie de două ore. Acest lucru a trecut peste orice altceva, inclusiv peste aspectele financiare, dar cu siguranță peste decarbonizare.”
China este cel mai mare emițător de carbon din lume, contribuind cu aproape o treime din gazele cu efect de seră la nivel mondial în 2020. Cifrele ONU arată că, din punct de vedere al dimensiunii populației și al numărului de dezastre ecologice, este, de asemenea, extrem de vulnerabilă la impactul crizei climatice. În cel de-al 14-lea plan cincinal, care se va încheia în 2025, guvernul chinez s-a angajat să reducă aceste emisii cu 65% și a crescut ponderea combustibililor regenerabili în consumul de energie primară de la 20% la 25%.
Analiștii au evidențiat puterea guvernului chinez de a cere schimbări majore – un alt raport publicat în această săptămână arată că „războiul împotriva poluării” purtat de Beijing a avut un impact semnificativ, determinând o scădere a poluării medii globale.
Deși poluarea aerului din China este încă de șase ori mai mare decât orientările Organizației Mondiale a Sănătății, aceasta a redus aerul toxic cu 42,3% din 2013, ceea ce se preconizează că va duce la un plus de 2,2 ani la speranța medie de viață a unui rezident chinez, dacă rezultatele vor fi menținute.
Combs s-a declarat „foarte îngrijorat” de impactul pe termen lung al aprobărilor pentru centralele pe cărbune, care se pare că sunt făcute pentru câștiguri pe termen scurt. Xi a promis să reducă consumul de cărbune până în perioada 2026-30, iar Combs a spus că liderii Chinei își mențin în continuare obiectivele, dar această activitate ar pune o presiune uriașă asupra ultimilor ani ai ferestrei.
„Credibilitatea lui Xi este legată în mare măsură de obiectivul 2030. Dar unele dintre chestiunile de la an la an nu prea am încredere în ele. Ele sunt anulate de alte interese”.