Valurile de căldură din timpul iernii ar putea deveni „din ce în ce mai normale”, spun climatologii, pe măsură ce temperaturile cresc cu 15 grade Celsius peste medie. În prezent, în Chile, valul de căldură din timpul iernii aduce temperaturi istorice, potrivit Euronews Green.
„A avea temperaturi de 37 de grade în mijlocul iernii sudice este extraordinar”, spune Raul Cordero, climatolog la Universitatea din Santiago. „Este o anomalie de temperatură cu aproape 15 grade peste valorile tipice”.
Fenomenul este o „fereastră” către un viitor din ce în ce mai cald, potrivit oamenilor de știință.
„Din păcate, nu este o problemă locală, ci una globală”, continuă Cordero.
La nivel global, luna iulie a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată și, în multe locuri, această vreme extremă a continuat și în august.
Chile se confruntă cu o vreme asemănătoare primăverii în timpul iernii
Primele zile ale lunii august au adus un val de căldură în unele părți din nordul și centrul Chile, iar capitala Santiago a experimentat o vreme asemănătoare cu cea de primăvară în mijlocul iernii.
„Într-un fel, aceasta este o fereastră spre viitor, vedem condiții care se vor normaliza”, spune Martin Jacques, climatolog și profesor la Universitatea din Concepcion din Chile. „Ceea ce acum pare foarte extrem ar putea deveni treptat din ce în ce mai normal în câțiva ani”.
Jacques spune că, deși o parte din creșterea temperaturii este de așteptat în această perioadă a anului din cauza circulației atmosferice, aceste temperaturi extreme au fost exacerbate de El Nino – când apele din Pacificul central și estic sunt mai calde decât de obicei – și de o planetă care se încălzește din ce în ce mai mult.
El adaugă că, deși este adesea dificil să se stabilească o legătură între fenomenele meteorologice extreme și schimbările climatice, temperaturile din unele părți ale Chile au depășit recorduri an de an.
„Este un semn destul de puternic al încălzirii”, spune Jacques. „Legătura dintre temperatură și schimbările climatice pe termen lung este mult mai evidentă.”
Chile s-a confruntat, de asemenea, cu furtuni intense în această iarnă
Sezonul de iarnă a fost plin de evenimente în Chile, cu cele mai intense ploi din ultimele decenii care au lăsat mii de oameni fără adăpost, orașe izolate și drumuri blocate în zona central-sudică a țării.
Mulți speră că ploile vor ajuta la refacerea rezervoarelor de apă ale țării după mai mult de un deceniu de secetă, însă Jacques descrie situația ca fiind „destul de fragilă” atât timp cât zăpada din Anzi nu este înlocuită.
„Fenomenele de temperatură ridicată din timpul iernii afectează debitul de primăvară care poate fi așteptat de la topire”, spune Jacques.
Potrivit ultimelor rapoarte ale serviciilor, temperaturile ridicate din nordul și centrul țării vor dura toată săptămâna.