Cele mai bogate 10% dintre gospodăriile din SUA sunt responsabile pentru 40% din emisiile de gaze cu efect de seră ale țării, arată un nou studiu, citat de Euronews Green.
În loc să se concentreze asupra consumului – cum ar fi transportul, alimentele sau consumul de energie – studiul a analizat emisiile legate de veniturile oamenilor.
Studiul a constatat că gospodăriile bogate din SUA obțin cel mai mare beneficiu de pe urma emisiilor, fiind în același timp cele mai responsabile pentru acestea.
Autorii studiului susțin că o taxă pe carbon bazată pe venit – în special pe investiții – ar putea contribui la reducerea inegalității climatice și la finanțarea măsurilor de decarbonizare atât de necesare.
Gospodăriile bogate sunt responsabile de cele mai multe emisii în SUA
Studiul, publicat în jurnalul PLOS Climate, a examinat datele privind emisiile generate de modul în care oamenii câștigă bani. Acesta a inclus tipurile de locuri de muncă, împreună cu veniturile din pensii și veniturile pasive din investiții care susțin industriile poluante.
Analizând veniturile și emisiile a cinci milioane de persoane din SUA între 1990 și 2019, a constatat o „inegalitate semnificativă și în creștere a emisiilor, care depășește limitele economice și rasiale”.
S-a constatat că 1% dintre cele mai bogate gospodării sunt responsabile pentru 15-17% din toate emisiile din SUA. Dintre acestea, între 38 și 43% erau legate de investiții.
Gospodăriile albe non-hispanice au fost cele mai mari emițătoare (33-36 tone CO2e anual), în timp ce gospodăriile de culoare au fost cele mai mici (17 tone CO2e).
În 2019, persoanele aflate în top 1% cele mai mari venituri erau în proporție de 76% albi non-hispanici, 8% hispanici și doar 3% negri, notează studiul.
Aceste disparități au crescut de-a lungul timpului.
Acest lucru demonstrează „o deconectare puternică între cei care se confruntă cu cele mai grave efecte climatice și cei care culeg beneficiile economice și de consum care determină emisiile de gaze cu efect de seră (GES)”, scriu autorii.
Diverse alte cercetări au arătat că gospodăriile cu venituri mici și țările care contribuie cel mai puțin la schimbările climatice tind să se confrunte cu cele mai grave efecte ale acestora.
Super emițători: Ce tipuri de locuri de muncă sunt cele mai poluante?
Denumite „super emițători”, s-a constatat că 43.200 de gospodării din SUA emit peste 3.000 de tone de dioxid de carbon echivalent pe an.
Finanțele, imobiliarele, asigurările, industria prelucrătoare, mineritul și industria extractivă au fost printre cele mai frecvente sectoare de activitate ale super-emitenților.
Gospodăriile care obțin venituri din cazare, restaurante, învățământ, comerț cu amănuntul și cu ridicata au fost cel mai puțin reprezentate în această categorie.
Ar trebui ca investițiile să fie supuse unei taxe pe carbon?
Conform studiului, cei care beneficiază cel mai mult de pe urma emisiilor care încălzesc planeta ar trebui să fie cei mai responsabili pentru atenuarea acestora.
Concluziile susțin necesitatea unei taxe pe carbon bazate pe venituri, în special pentru investitori, spun autorii studiului.
Acest lucru ar putea stimula oamenii să își orienteze investițiile către industrii sau fonduri mai puțin poluante, generând în același timp banii necesari pentru a contribui la menținerea globului în limita de încălzire de 1,5C.
Veniturile fiscale ar putea fi utilizate pentru programe de adaptare la schimbările climatice și de atenuare a efectelor acestora, inclusiv pentru fonduri pentru pierderi și daune, sugerează aceștia.
Acest lucru ar contribui la eliminarea disparităților dintre cei care generează cele mai multe emisii și cei care se confruntă în mod disproporționat cu daunele cauzate de acestea.