Comisia Europeană a propus limite de captură sau capturi totale admisibile (TAC) pentru 18 feluri de pește din apele UE din Oceanul Atlantic, Kattegat și Skagerrak pentru 2024. Propunerea se bazează pe avize științifice și vizează stocurile de pește gestionate exclusiv de UE în aceste bazine maritime, informează un comunicat al Executivului comunitar.
Consiliul va discuta propunerea Comisiei la 11 și 12 decembrie și va stabili alocarea posibilităților de pescuit pentru 2024 și, în unele cazuri, pentru 2025 și 2026. Regulamentul ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2024.
Pentru prima dată, Comisia propune stabilirea a nouă TAC-uri pentru doi până la trei ani, cunoscute sub denumirea de „TAC multianuale”, în loc să le reevalueze anual, pe baza avizului oamenilor de știință din cadrul Consiliului Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES).
În urma avizului ICES, Comisia propune stabilirea a 12 TAC-uri la nivelul MSY (producția maximă durabilă), și anume cantitatea maximă de pește pe care pescarii o pot scoate din mare fără a compromite regenerarea și productivitatea viitoare a stocului. Aceasta ar însemna o creștere a limitelor de captură pentru cinci stocuri: cardină, pește-pescar, merluciu, stavrid negru în apele iberice și cambulă de Baltica în Kattegat.
Pentru cambula de Baltica din Kattegat, Comisia propune o creștere de 19%. În ceea ce privește merluciul din sudul Golfului Biscaya, apele iberice și apele din jurul insulelor Azore, propunerea prevede o creștere de 10%, în conformitate cu planul multianual pentru apele occidentale. Pentru sardină și peștele-pescar din apele iberice, Comisia propune o creștere cu 11 % și, respectiv 7 %.
Propunerea va fi actualizată după încheierea consultărilor în curs cu Norvegia și Regatul Unit, precum și cu deciziile luate în cadrul diferitelor organizații regionale de gestionare a pescuitului.
Alte cinci stocuri, gestionate exclusiv de UE, sunt încă în așteptarea unui aviz științific (hamsie în Golful Biscaya, trei stocuri de langustină, cod în Kattegat), în timp ce TAC pentru hamsie în apele iberice și în apele din jurul Insulelor Azore a fost deja stabilită până în iunie 2024.