Photo 109635664 © Mrsash174 | Dreamstime.com

Ce fac Exxon și Chevron cu profiturile record înregistrate în ultimul an

Exxon Mobil a obținut anul trecut un profit de 56 de miliarde de dolari, cel mai mare profit anual înregistrat vreodată. Chevron a obținut 36 de miliarde de dolari, de asemenea un record al companiei. Dar, după un 2022 generos, perspectivele acestor companii și ale altor mari producători de petrol și gaze sunt tulburi, scrie The New York Times.

Aceste companii au beneficiat în mare parte a anului trecut de prețuri mai mari pentru aproape toți combustibilii, pe măsură ce redresarea continuă după pandemie, iar invazia rusă în Ucraina a pus presiune asupra aprovizionării. Peisajul arată deja diferit.

Profitul Exxon din trimestrul al patrulea, de 12,75 miliarde de dolari, deși puternic, a fost în scădere drastică față de cele 19,7 miliarde de dolari obținute în trimestrul al treilea. Prețul petrolului s-a stabilizat la un nivel cu peste o treime mai mic decât cel atins la scurt timp după începerea războiului din Ucraina, în februarie anul trecut, iar prețul gazelor naturale s-a prăbușit cu 70% față de maximul atins în august, în principal din cauza unei ierni neobișnuit de calde în mare parte din Europa și Statele Unite.

„Nu știm ce ne așteaptă în 2023”, a declarat săptămâna trecută Mike Wirth, directorul general al Chevron, în fața analiștilor, adăugând că incertitudinea a necesitat „disciplină operațională”.

Departamentul american al Energiei a estimat că prețurile la țițeiul Brent, de referință la nivel mondial, vor fi în medie de 83 de dolari pe baril în acest an – un nivel ridicat din punct de vedere istoric, dar cu 18% sub nivelul din 2022.

În timp ce prețurile mai mici sunt un confort pentru consumatori, ele afectează rezultatele financiare ale companiilor.

Companiile de petrol și gaze se așteaptă la un 2023 profitabil, dar veniturile și profiturile ar trebui să scadă sub cele din 2022. Și chiar dacă își sărbătoresc profiturile, directorii avertizează că activitatea petrolieră este supusă unor oscilații bruște ale cererii și ofertei.

Astfel, companiile au promis investitorilor că nu vor repeta greșeala din trecut de a fora atât de mult încât prețurile să se prăbușească. Giganții petrolieri au ezitat să acționeze agresiv pentru a extinde producția – așa cum le-a îndemnat președintele Biden să facă atunci când rezervele au fost strânse – sau să ia măsuri semnificative pentru a construi profitabilitatea în jurul unor combustibili mai curați. Această reținere ar putea însemna piețe mai restrânse și prețuri mai mari, cu excepția cazului în care există o recesiune gravă, scriu jurnaliștii de la The NYTimes.

În schimb, directorii au declarat că s-au angajat să returneze surplusul de numerar acționarilor prin creșterea dividendelor și răscumpărarea de acțiuni. Chevron a anunțat săptămâna trecută un program de răscumpărare de 75 de miliarde de dolari. Exxon și-a anunțat propriul plan de răscumpărare de 50 de miliarde de dolari în decembrie.

În timp ce criticii acuză adesea industria petrolieră că profită atunci când prețurile sunt ridicate, directorii spun că societățile lor sunt predispuse la cicluri. Prețul acțiunilor lor a crescut vertiginos în ultimul an, după un deceniu în care au înregistrat performanțe inferioare aproape tuturor celorlalte industrii. Cu numai doi ani în urmă, Exxon a raportat o pierdere anuală, deoarece cererea s-a prăbușit din cauza pandemiei de coronavirus.

Variabilele care vor determina profitabilitatea companiilor petroliere în acest an scapă în mare măsură de sub controlul acestora – atât în ceea ce privește cererea, cât și oferta. Factorii care influențează câștigul depind inclusiv de evoluția invaziei Rusiei în Ucraina.

În general, mulți actori din industrie pariază că balanța se va înclina spre o cerere mare, nu spre o supraofertă.

„Pe fondul unei oferte limitate, cererea de petrol și gaze este puternică și credem că va rămâne așa”, a declarat săptămâna trecută analiștilor Jeff Miller, directorul general al Halliburton, una dintre cele mai mari companii de servicii pentru câmpurile petroliere. El a spus că singura modalitate de a aborda partea de ofertă a ecuației ar fi „mai mulți ani de investiții sporite”.

Chiar și în condițiile în care anul trecut companiile petroliere au avut un profit record, directorii au fost reticenți în a urmări agresiv noi investiții care ar putea duce la creșterea producției. Dar există indicii că aceștia ar putea recalibra această aversiune față de risc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *