Photo 22226503 / Pollution © Ben Goode | Dreamstime.com

CE ajută Cehia cu 400 milioane de euro să își atingă obiectivele din planul național privind energia și clima

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă în valoare de 401 milioane de euro pentru a promova încălzirea urbană ecologică bazată pe energie regenerabilă și căldură reziduală în Cehia, anunță un comunicat al Executivului european.

Măsura va contribui la punerea în aplicare a Planului național ceh pentru energie și climă și la obiectivele strategice ale UE referitoare la „European Green Deal”.

Cehia a notificat Comisiei intenția sa de a introduce o schemă în valoare de 401 milioane de euro pentru a promova decarbonizarea unităților de generare a căldurii conectate la sistemele de încălzire urbană. Schema se va derula până la 31 decembrie 2025.

Fondurile vor sprijini instalarea de noi unități de generare a căldurii din surse regenerabile bazate pe biomasă și deșeuri cu o capacitate de peste 500 kW. Schema va fi deschisă proprietarilor de instalații de producere a energiei termice care dețin o licență de producere a energiei termice și care produc energie termică din (i) biomasă sau (ii) deșeuri considerate surse de energie regenerabilă în sensul Directivei privind energia regenerabilă. În cazul producerii de energie termică pe bază de deșeuri, pentru a fi eligibile, proiectele trebuie să respecte principiul ierarhiei deșeurilor. În cadrul schemei, ajutorul va lua forma unui bonus ecologic acordat producătorilor de energie termică pentru fiecare gigajoule de energie termică furnizată în sistemul de distribuție a energiei termice*.

CE preconizează că schema va sprijini instalarea a aproximativ 345 MWt de capacitate de generare de energie termică din surse regenerabile.

În evaluarea sa, Comisia a constatat că:

Ajutorul este necesar și adecvat pentru decarbonizarea sectorului de încălzire urbană din Cehia și că are un „efect stimulativ”. Deoarece combustibilii fosili au un avantaj de cost față de energia termică din surse regenerabile, în absența ajutorului, investițiile în noi instalații de producere a căldurii s-ar baza pe gaze naturale, eventual fără producția combinată de energie electrică, ceea ce ar duce la niveluri mai scăzute de eficiență energetică.
Ajutorul este proporțional și limitat la minimul necesar. Nivelul ajutorului se bazează pe cuantificarea deficitului de finanțare pentru un proiect de referință. În plus, sprijinul pentru producția de energie termică va face obiectul unei monitorizări anuale de către autorități și va fi ajustat pentru a se asigura că nu se depășește deficitul de finanțare.

De asemenea, efectele pozitive ale ajutorului asupra decarbonizării sistemelor de încălzire urbană din Cehia depășesc orice efecte negative potențiale asupra concurenței și comerțului dintre statele membre. Schema va sprijini decarbonizarea sectorului de încălzire urbană din Cehia, în special creșterea utilizării energiei din surse regenerabile în sectorul încălzirii și răcirii, în conformitate cu programul european Green Deal, fără a denatura în mod nejustificat concurența pe piața unică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *