Photo 34963587 © Draghicich | Dreamstime.com

Braşovul a ratat admiterea pe lista scurtă a candidaţilor la titlul de Capitală Verde Europeană 2025

Braşovul a ieşit din cursa pentru obţinerea titlului de Capitală Verde Europeană 2025, cele trei finaliste fiind municipalităţile din Graz, Guimaraes şi Vilnius, potrivit unui anunț al Executivului Comunitar.

„Drumul Braşovului spre titlul de „Capitală Verde Europeană” nu se opreşte aici, ci abia începe. Braşovul este un reper în România în privinţa oraşelor verzi şi al aplicării principiilor de dezvoltare sustenabilă. În ultimii 3 ani, oraşul nostru a făcut paşi concreţi pentru rezolvarea problemelor istorice de mediu, lucru vizibil şi din cifrele oficiale. (…) Suntem convinşi că Braşovul merita să fie Capitală Verde Europeană, iar pentru asta trebuie să continuăm şi să ducem mai departe această mândrie, să facem cunoscute ambiţiile şi realizările Braşovului pretutindeni în Europa. Candidatura din acest an reprezintă doar un prim pas într-o călătorie a progresului şi a transformării oraşului nostru, călătorie la care participăm cu toţii”, a transmis, joi, primarul Braşovului Allen Coliban, pe Facebook.

Primăria Braşov a depus dosarul privind candidatura în competiţia Capitala Verde Europeană 2025 în primăvară. În luna iunie, candidatura Braşovului a fost admisă de Comisia Europeană, alături de documentaţiile depuse de Brescia (Italia), Cagliari (Italia), Graz (Austria), Guimaraes (Portugalia), Logrono (Spania), Novara (Italia), Poznan (Polonia), Rzeszow (Polonia) şi Vilnius (Lituania).

Lista finaliştilor a fost decisă de grupul de experţi internaţionali, care şi-au bazat opţiunile pe analiza mai multor indicatori de mediu.  Zece orașe cu o populație de peste 100.000 de locuitori au concurat pentru premiul „Capitala verde europeană 2025”: Brașov (România), Brescia (Italia), Cagliari (Italia), Graz (Austria), Guimarães (Portugalia), Logroño (Spania), Novara (Italia), Poznań (Polonia), Rzeszow (Polonia) și Vilnius (Lituania).

Capitala Verde Europeană este o inițiativă lansată de Comisia Europeană în anul 2010, cu scopul de a recunoaște și recompensa eforturile comunităților locale de îmbunătățire a mediului și, prin urmare, a economiei și a calității vieții cetățenilor lor. Premiul este acordat în fiecare an unui oraș care este lider în promovarea unui mediu urban ecologic, mai prietenos cu cetățenii săi.

Brașov a fost singurul oraș din România care a candidat la titlul de Capitală Verde Europeană 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *