Photo 248036003 / Amazon © J Brarymi | Dreamstime.com

Biden promite 500 de milioane de dolari pentru combaterea defrișărilor din Amazon. Proiectul are nevoie de aprobarea Congresului

Președintele Joe Biden a anunțat joi, în cadrul unei întâlniri cu liderii mondiali, că intenționează să majoreze finanțarea americană pentru a reduce defrișările din pădurea amazoniană din Brazilia și pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să combată schimbările climatice, scrie CNBC.

În timpul unei întâlniri virtuale cu Forumul principalelor economii privind energia și clima, președintele s-a angajat să aloce 500 de milioane de dolari pe o perioadă de cinci ani pentru a reduce defrișările din Brazilia. Măsura ar face ca SUA să devină unul dintre cei mai mari contribuabili la Fondul Amazonului, un program de conservare înființat în urmă cu peste un deceniu. Cu toate acestea, această investiție ar necesita aprobarea Congresului.

Biden a promis, de asemenea, 1 miliard de dolari pentru Fondul verde pentru climă, un program condus de Națiunile Unite menit să ajute țările în curs de dezvoltare să devină mai rezistente la schimbările climatice și să treacă la surse de energie curată. Finanțarea ar dubla contribuția globală a țării.

Administrația Biden are ca obiectiv reducerea la jumătate a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și a îndemnat țările dezvoltate să ofere asistență internațională pentru climă națiunilor mai sărace. Țările care se vor reuni la forum reprezintă aproximativ 80% din emisiile globale de gaze cu efect de seră și din produsul intern brut global, a precizat Casa Albă.

„Impactul schimbărilor climatice va fi resimțit cel mai mult de cei care au contribuit cel mai puțin la această problemă, inclusiv de țările în curs de dezvoltare”, a declarat Biden în fața liderilor. „În calitate de economii mari și mari emițători, trebuie să ne implicăm și să sprijinim aceste economii.”

Finanțarea vine după ce, în 2021, președintele s-a angajat să colaboreze cu Congresul pentru a cvadrupla sprijinul SUA pentru climă acordat țărilor în curs de dezvoltare, până la 11,4 miliarde de dolari în fiecare an până în 2024. Administrația nu este aproape de atingerea acestui obiectiv. Anul trecut, SUA a aprobat doar 1 miliard de dolari pentru a ajuta țările mai sărace să facă față schimbărilor climatice.

Reuniunea de joi a fost a patra oară când Forumul economiilor majore privind energia și clima s-a reunit de la preluarea mandatului de către președinte.

Din Forumul economiilor majore fac parte Argentina, Australia, Canada, Chile, China, Egipt, Comisia Europeană, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Mexic, Nigeria, Norvegia, Arabia Saudită, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Vietnam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *