Banca Europeană de Investiții (BEI) a aprobat un împrumut de 575 de milioane de euro pentru a sprijini dezvoltarea de către Repsol a unor centrale eoliene și solare fotovoltaice în Spania, cu o capacitate totală de 1,1 GW. Instalațiile de energie regenerabilă vor fi operaționale înainte de sfârșitul anului 2025, potrivit ESG News.
Proiectele dezvoltate vor genera energie electrică echivalentă cu consumul mediu anual al aproximativ 645.000 de gospodării spaniole și vor contribui la reducerea emisiilor anuale de gaze cu efect de seră cu echivalentul a peste 800.000 de tone de CO2 pe an. Peste 35 % din capacitatea instalată va fi realizată în regiunile de coeziune, unde venitul pe cap de locuitor este mai mic de 75 % din media UE, ceea ce subliniază angajamentul BEI față de coeziunea economică și socială.
Finanțarea de 400 de milioane de euro semnată astăzi – prima tranșă dintr-un împrumut aprobat al BEI în valoare de 575 de milioane de euro – va contribui la accelerarea tranziției energetice, la consolidarea securității aprovizionării cu energie electrică și la stimularea acțiunilor în domeniul climei și al coeziunii sociale și economice. Împrumutul face parte din contribuția specifică a BEI la REPowerEU și va sprijini securitatea energetică prin reducerea dependenței UE de importurile de combustibili fosili.
„Prin această operațiune, BEI continuă să accelereze tranziția energetică în Spania prin creșterea capacității de producție de energie din surse regenerabile și sprijinirea strategiei de decarbonizare a Repsol”, a declarat vicepreședintele BEI, Ricardo Mourinho Félix, în timpul evenimentului de semnare organizat la Madrid.
„Acesta este un moment critic, în special din cauza impactului agresiunii nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei. Garantarea accesului la energie durabilă pentru toți europenii este esențială pentru autonomia strategică a Uniunii Europene. Parteneriatele public-privat și angajamentul ferm al companiilor față de decarbonizare sunt astăzi mai necesare ca niciodată.”
Directorul general al Repsol, Josu Jon Imaz, a declarat: „Nu este o problemă: „Această nouă finanțare sprijină foaia de parcurs a companiei, stabilită în Planul strategic 2021-2025, care vizează atingerea unei capacități instalate de 6 GW până în 2025 și de 20 GW până în 2030. Sprijinul acordat de BEI susține obiectivul nostru de a avea emisii nete zero până în 2050 și reprezintă o dovadă în plus că ne îndreptăm în direcția corectă.”
Cooperarea dintre BEI și Repsol și obiectivul de emisii nete zero
Această operațiune nu este prima dată când banca UE sprijină strategia de decarbonizare a Repsol, un împrumut de 120 de milioane de euro fiind semnat în decembrie anul trecut pentru construcția și exploatarea primei uzine de producție de biocombustibili avansați din Spania, situată în Cartagena (regiunea Murcia).
Repsol are deja în funcțiune un portofoliu global de proiecte de energie regenerabilă de 1,9 GW, dintre care majoritatea se află în Spania. În plus, compania are active regenerabile în diferite stadii de dezvoltare în Statele Unite, Chile, Portugalia și Italia.
Repsol a fost prima companie din sectorul său care s-a angajat să atingă un nivel de emisii nete zero până în 2050 și pune în aplicare o strategie ambițioasă de decarbonizare, în conformitate cu obiectivele stabilite în Acordul de la Paris și cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite. Foaia de parcurs a companiei include obiective de reducere a indicatorului de intensitate a carbonului de 15% până în 2025, 28% până în 2030 și 55% până în 2040.
BEI și securitatea energetică
În 2022, Grupul BEI a angajat finanțări de peste 17 miliarde de euro pentru tranziția energetică în Europa. În același an, proiectele din Spania au primit angajamente de finanțare în valoare record de 3,1 miliarde de euro pentru energie durabilă și resurse naturale, ceea ce a făcut din această țară al doilea cel mai mare beneficiar din Uniunea Europeană. Aceste cifre confirmă angajamentul băncii UE de a asigura accesul la energie durabilă într-o perioadă de mare incertitudine. Investițiile noastre ajută Europa să facă față crizei declanșate de întreruperea bruscă a aprovizionării cu gaze naturale în urma atacului nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei.
În iulie 2023, Consiliul de administrație al BEI a decis să majoreze la 45 de miliarde de euro fondurile suplimentare alocate pentru proiectele aliniate la REPowerEU, planul menit să pună capăt dependenței Europei de importurile de combustibili fosili. Finanțarea suplimentară se adaugă la sprijinul deja substanțial al BEI pentru investiții nepoluante și reprezintă o creștere de 50% față de pachetul inițial de 30 de miliarde de euro anunțat în octombrie 2022.
Consiliul de administrație al BEI a decis, de asemenea, să extindă domeniul de aplicare al sectoarelor eligibile pentru a impulsiona finanțarea pentru industria de producție din UE în domeniul tehnologiilor strategice de ultimă generație cu zero emisii nete și al extracției, prelucrării și reciclării materiilor prime esențiale. Finanțarea suplimentară va fi implementată până în 2027 și, în total, se preconizează că va mobiliza peste 150 de miliarde euro în investiții pentru sectoarele vizate.