Photo 174306538 | World Bank © Deanpictures | Dreamstime.com

Banca Mondială: Povara datoriilor atârnă greu pentru țările sărace care vor să scape de sărăcie sau înceapă decarbonizarea

Țările sărace care încearcă să scape de sărăcie sau să înceapă tranziția energetică și decarbonizarea sunt ținute pe loc de datoriile masive pe care le-au acumulat, după cum a declarat Ajay Banga, noul șef al Băncii Mondiale, citat de The Guardian.

Declarațiile lui vin în contextul în care există temeri referitoare la dobânzile ridicate, care împing tot mai multe țări sărace spre incapacitate de plată.

Ajay Banga a făcut apel pentru scutirea datoriilor, dar a subliniat că nu există o baghetă magică prin care să fie rezolvată o astfel de problemă complexă.

Indermit Gill, economistul-șef al Băncii Mondiale, a amintit că ultima dată când banca centrală americană a majorat dobânzile atât de rapid a fost în urmă cu 40 de ani. Atunci, 24 de țări au intrat în incapacitate de plată.

Recent, trezorierul-șef american Janet Yellen a anunțat că se va întâlni cu Pan Gongsheng, bancherul central chinez, pentru a discuta despre o posibilă cooperare în ceea ce privește problema datoriilor.

Relațiile dintre Washington și Beijing sunt complicate în prezent, dar Yellen spune că este nevoie de o cooperare în contextul în care dobânzile ridicate pun presiune pe țările îndatorate.

China a devenit unul dintre cei mai mari creditori naționali, iar sprijinul Beijingului este necesar dacă țările sărace vor ajunge să beneficieze de mecanismul de scutire a datoriilor înființat în 2020 de țările G20. Acest mecanism a fost criticat de mai multe ori că se mișcă încet și că nu oferă de fapt un sprijin real.

„Deși progresul a fost unul lent și trebuie să îmbunătățim anumite lucruri, progresul totuși există. Am speranța că vom reuși să facem mai multe”, a declarat Yellen.

Un raport Debt Service Watch – o coaliție de grupuri de activiști, arată că perspectivele pentru țările sărace sunt mai proaste decât cele din timpul crizei datoriilor din America Latină din anii 80 sau decât crizele de la finalul anilor 90, respectiv de la mijlocul anilor 2000.

Spre exemplu, serviciul datoriei absoarbe 54% din veniturile cuprinse în buget și 40% din cheltuielile publice în Africa, conform raportului. La nivel global, 35 de țări au un serviciu al datoriei care înghite mai mult de jumătate din veniturile lor, în timp ce 54 de țări au un serviciu al datoriei care înghite mai mult de o treime din venituri.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *