Azerbaidjanul a fost selectat drept gazda următorului summit climatic ONU, COP29, care va avea loc la finalul anului 2024, după ce țările din Europa de Est nu au reușit să ajungă la un numitor comun referitor la cine poate găzdui această conferință, potrivit The Guardian.
Conform ONU, acum ar fi fost rândul Europei de Est să preia președinția rotativă a summitului COP, însă grupul țărilor din regiune nu a reușit să ajungă la un acord unanim, aceasta fiind una dintre condiții.
În ultimele luni, Rusia a blocat ofertele depuse de țări UE, precum Bulgaria, în timp ce Azerbaidjan și Armenia și-au blocat ofertele în mod reciproc.
Deja începuse să apară ideea că nu va reuși nicio țară din cele vizate să aibă consensul, banii și capacitatea pentru a organiza o conferință de asemenea dimensiuni. Recent, Armenia și-a retras oferta și a fost de acord să susțină Azerbaidjanul drept gazdă pentru COP29.
Cu siguranță, activiștii climatici se vor opune acestei vești, în contextul în care există deja percepția că evenimentele COP au fost capturate parțial de interesele industriei combustibililor fosili, așa cum au existat discuții aprinse și în legătură cu Emiratele Arabe Unite, gazda COP28.
Azerbaidjan este o țară de 10 milioane de persoane, la granița Europei de Est și a Asiei de Vest, care se bazează economic pe combustibili fosili. Producția de petrol și gaze reprezintă mai bine de jumătate din PIB-ul Azerbaidjanului, respectiv 92,5% din exporturile țării la nivelul anului trecut.
Organizațiile care reprezintă societatea civilă au atras atenția că Azerbaidjanul este în situație de avarie și în privința drepturilor omului. Ei spun că nu există de facto drepturi politice și libertăți civile, iar conducerea țării a devenit din ce în ce mai opresivă în ultimii ani, eliminând opoziția politică.
Pe de altă parte, faptul că a fost selectată o gazdă pentru ediția din 2024 dă o anumită certitudine legată de poziționarea față de acest summit.
„Este bine că nu mai avem incertitudini cu privire la cine va fi gazda COP29. Asta înseamnă că putem face planuri începând cu COP28 cu ținte pentru anii 2024-2025, când trebuie să avem ținte climatice noi de la toate țările”, a declarat Kaveh Guilanpour, vicepreședinte al Center for Climate and Energy Solutions.
Photo 69092515 © Photoaliona | Dreamstime.com