Australia a renunţat miercuri la eradicarea unui parazit devastator, Varroa, care provoacă dispariţia albinelor la nivel planetar, transmite AFP.
În speranţa de a împiedica răspândirea acestui acarian pe vasta insulă-continent, autorităţile au distrus peste 14.000 de stupi contaminaţi de acest minuscul parazit originar din Asia.
Prezenţa sa a fost detectată pentru prima dată la nord de Sydney în iunie 2022.
Guvernul a recunoscut miercuri că planul său de eradicare, în valoare de 64 de milioane de dolari (60 de milioane de euro), nu a reuşit să împiedice răspândirea parazitului şi a cerut apicultorilor să fie pregătiţi să trăiască cu el.
„Recenta creştere bruscă a numărului de noi contaminări arată în mod clar că Varroa este prezent de mai mult timp decât se credea anterior şi că este mai răspândit”, au precizat autorităţile într-un comunicat.
Potrivit guvernului australian, acest acarian reprezintă cel mai important „flagel” pentru albinele de miere la nivel planetar.
Conform ecologistului Saul Cunningham de la Universitatea Naţională Australiană, Varroa dăunează, de asemenea, industriilor agricole care depind de polenizare.
„Acest acarian va avea consecinţe economice majore pentru agricultură, aşa că este vital să ne concentrăm asupra modului în care ne putem adapta la Varroa”, a declarat Cunningham.
Albinele native australiene s-au dovedit rezistente la Varroa, dar ele joacă în prezent un rol minor în producţia de miere sau în polenizarea agricolă.
Volker Herzig, cercetător la Universitatea Sunshine Coast, a declarat că „ultimul cui în sicriu” a fost o decizie guvernamentală care a permis apicultorilor să își transporte stupii dincolo de granițele statului pentru a ajuta la polenizare.
În fiecare an, aproximativ 270.000 de stupi de albine sunt transportați cu camioane în statul Victoria pentru a poleniza livezile de migdale – un pelerinaj anual prezentat ca fiind „cea mai mare mișcare de animale” din Australia.
Herzig a declarat că Australia trebuie „să găsească acum soluții permanente pentru gestionarea stupilor noștri”, lucru pe care „majoritatea celorlalte țări din lume” îl fac de ani de zile.