Consiliul pentru standarde internaționale de sustenabilitate (ISSB), susținut de G20, a aprobat joi normele de „bază globale” pentru companii. Acestea trebuie să prezinte modul în care schimbările climatice le afectează activitatea, scrie Reuters.
Înainte de publicarea oficială normele vor fi suspuse unor verificări standard și apoi ar trebui să intre în vigoare în ianuarie anul viitor pentru a fi utilizate în rapoartele anuale începând cu anul 2024. Țări precum Marea Britanie și Nigeria intenționează să le adopte.
Miliarde de dolari au intrat deja în fonduri care promovează acreditări ecologice. Însă aceste acreditări sunt bazate pe abordări diferite și voluntare, din sectorul privat, ceea ce a stârnit îngrijorări în rândul autorităților de reglementare cu privire la „greenwashing”, sau la afirmațiile exagerate privind respectarea climei.
Dar multinaționalele se tem că vor ajunge pur și simplu la o serie de norme sectoriale oficiale, având în vedere că UE și Statele Unite redactează, de asemenea, declarațiile de informare ale întreprinderilor, în timp ce noile norme de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) ocupă un loc central.
„Anul 2023 va fi un an crucial pentru raportările ESG”, a declarat Marie-Laure Delarue, vicepreședinte global pentru asigurare la auditorul „Big Four” EY.
Aproximativ 50.000 de firme vor aplica normele UE privind divulgarea de informații, cunoscute sub numele de ESRS, multe dintre ele trebuind să facă în același timp dezvăluiri conform normelor ISSB.
ISSB și UE au fost supuse unor presiuni puternice din partea autorităților de reglementare pentru a face informațiile referitoare la climă „interoperabile”, cu scopul de a evita conflictele care ar putea duce la creșterea costurilor de conformitate.
Joi, membrii consiliului ISSB s-au luptat pentru a introduce o anumită interoperabilitate, permițând companiilor să facă referire la respectarea normelor UE pentru a se conforma normelor ISSB în anumite condiții, limitând astfel costurile de raportare.
Consiliul a votat pentru a include utilizarea normelor UE într-un apendice la regulile ISSB, având în vedere că normele UE s-ar putea schimba.