Photo 14640829 | Home © Sebastian Czapnik | Dreamstime.com

Atacurile la adresa energiei regenerabile și schimbărilor climatice se propagă pe YouTube

Dezinformarea pe YouTube, deținut de Google, evoluează în subiectul schimbărilor climatice. 

Organizația non-profit Center for Countering Digital Hate (CCDH) a identificat 96 de canale pe YouTube care diseminează frecvent „subiecte de discuție înșelătoare” despre schimbări climatice și mediu, inclusiv canalele grupului Heartland Institute, ale organizației non-profit conservatoare PragerU și ale controversatului psiholog Jordan Peterson. Un soft de inteligență artificială, susținut de verificări manuale, a fost folosit pentru a examina transcrierile a aproximativ 12.000 de videoclipuri legate de climă și schimbări climatice postate începând cu 2018, scrie Bloomberg.

Raportul arată că aproximativ jumătate dintre videoclipuri conțin informații de dezinformare privind clima, clasificate în cinci mari categorii:

  • Încălzirea globală nu se întâmplă.
  • Gazele cu efect de seră generate de om nu provoacă încălzirea globală. 
  • Impactul încălzirii globale este benefic sau inofensiv.
  • Soluțiile pentru prevenirea schimbărilor climatice nu vor funcționa. 
  • Știința schimbărilor climatice nu este de încredere.

Cercetătorii au descris primele două categorii ca fiind „negarea veche”, unde cel puțin un videoclip susține, de exemplu, că vremea rece înseamnă că încălzirea globală nu este reală.

Ultimele trei categorii fac parte din „noua negare” și constă, în mare parte, în atacuri la adresa soluțiilor problemelor de climă și mediu și a credibilității experților în domeniul climei. Cercetătorii au găsit exemple de videoclipuri în care se afirmă că nivelul de trai al oamenilor va scădea odată cu renunțarea la combustibilii fosili, că proiectele de energie regenerabilă necesită mai mult teren față de cele care utilizează combustibili fosili și că politicile de eficiență energetică nu reduc, de fapt, consumul de energie. 

Vechile afirmații de negare „s-au prăbușit în totalitate”, a declarat Imran Ahmed, fondator și director executiv al CCDH. În 2018, „negarea veche” cuprindea două treimi din informațiile prezentate pe cele 96 de canale studiate; până în 2023, aceasta a scăzut la o treime. În schimb, informațiile din categoria de „negare nouă” au crescut de peste trei ori în această perioadă.

Raportul atribuie această schimbare impactului vizibil al schimbărilor climatice, care devine prea mare pentru a fi ignorat. Între timp, politicile YouTube privind dezinformarea au fost îmbunătățite, iar în 2018, site-ul a încheiat un parteneriat cu Wikipedia pentru verifica videoclipurile despre climă. În octombrie 2021, YouTube a instituit o interdicție privind reclamele pentru videoclipurile care neagă în mod explicit faptul că schimbările climatice sunt reale și/sau că oamenii sunt de vină. 

Totuși, politica de publicitate a YouTube nu este infailibilă; CCDH a găsit mai multe cazuri de publicitate la videoclipuri care neagă schimbările climatice. 

YouTube a realizat aproape 8 miliarde de dolari din publicitate doar în al treilea trimestru din 2023; orice reclamă pe videoclipurile de pe canalele studiate de CCDH este probabil să fie mică, însă excepțiile arată modul în care compania poate profita de pe urma dezinformării climatice, pe care a promis în mod repetat să o abordeze. 

După ce a examinat analiza, Google a constatat că unele dintre videoclipurile partajate de CCDH au încălcat politica existentă și a oprit difuzarea de reclame pe acestea.

Photo 14640829 | Home © Sebastian Czapnik | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *