Photo 36026360 © Xxlphoto | Dreamstime.com

Asociația Forestierilor din România: Programul ”Rabla pentru sobe” va duce la scăderea consumului de lemn de foc şi va creşte cantitatea de lemn folosită în economie în produse sustenabile

Implementarea programului Rabla pentru sobe ar trebui să ducă la scăderea consumului de lemn de foc, iar în acest context va creşte cantitatea de lemn folosită în economie în produse cu o durată lungă de utilizare, susţine Ciprian Dumitru Muscă, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), într-o notă publicată pe site-ul organizaţiei.

„Dacă ne referim la rolul economic al pădurii, implementarea acestui program ar trebui să ducă la scăderea consumului de lemn de foc. Instalaţiile de încălzire cu randament de 80-85% produc mai multă căldură cu mai puţine lemne. Majoritatea românilor care se încălzesc cu lemn (sunt în jur de 3,5 milioane de gospodării) folosesc sobe „clasice”, cu randamente de 20-30%. Pe termen lung, o dată cu implementarea acestui program, scăderea consumului de lemn de foc va fi vizibilă. Iar în acest context, va creşte cantitatea de lemn folosită în economie în produse cu o durată lungă de utilizare. Rămânând în aceleaşi proporţii ale recoltării sustenabile stabilite prin amenajamentele silvice, lemnul de lucru va avea un impact semnificativ în creşterea economiei forestiere. Mai mult lemn prelucrat înseamnă locuri de muncă, siguranţă şi stabilitate antreprenorială, dezvoltare economică şi bani mai mulţi la bugetul statului. Am spus-o de multe ori – sectorul de exploatare forestieră şi prelucrare a lemnului poate contribui, în condiţiile exploatării sustenabile, la creşterea economiei româneşti”, spune Ciprian Dumitru Muscă.

Potrivit sursei citate, perspectiva socială a programului „Rabla pentru sobe” o reprezintă schimbarea sobelor vechi cu unele noi şi performante, o metodă care devine, astfel, accesibilă cu sprijinul finanţării de către stat.

„Sobele vechi nu ard lemnul complet, pierd căldură şi poluează. Prin „Rabla pentru sobe”, una dintre cerinţele obligatorii este ca aparatele pentru încălzirea locuinţelor să fie aliniate cerinţelor Ecodesign 2022 stabilite prin Regulamentul UE nr. 2015/1185 de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte cerinţele în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor pentru încălzire locală cu combustibil solid. Trebuie acordată încredere programului, iar prin impactul lui asupra mediului şi resursei de lemn acesta trebuie să fie unul de succes şi pe termen lung, aşa cum se întâmplă în foarte multe state din Uniunea Europeană sau în SUA. Din aceste motive, programul s-a aflat pe agenda ASFOR, iar adoptarea sa reprezintă o confirmare a faptului că programul de viziune al asociaţiei este unul coerent, cu soluţii aplicate pentru nevoile sectorului forestier din România”, subliniază Muscă.

Foto 36026360 © Xxlphoto | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *